Среща на президентите на Дондуков 2. Снимка БТА

През 2015 г. обществото трябва да се убеди, че политиците залагат на национално отговорен подход. Около това становище се обединиха четирима президенти на България, които днес се събраха на Дондуков 2 на среща при държавния глава Росен Плевнелиев.

Срещата се провежда за трета поредна година, а на нея присъстваха президентите Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и настоящият Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Началото на инициативата Съвет на президентите беше поставена на 22 януари 2013 година.

Четиримата са били единни в позицията си, че безпринципното политическо противопоставяне и теснопартийните битки в последните години са довели до намаляване на авторитета и доверието в институциите.

Установяването на нов тон на общуване сред българските политици, какъвто наблюдаваме в последните месеци, е от изключителна важност за постигането на вътрешнополитическа стабилност, от която днес България се нуждае, убедени са политиците.

През 2015 г. според Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев има предпоставки за осъществяване на важни реформи, като например в здравеопазването, енергетиката, пенсионната система, съдебната система и образованието, сектор „Сигурност“ и др.

Четиримата президенти са убедени, че националните приоритети трябва да останат извън ежедневното политическо противопоставяне, като се работи последователно по тях, независимо кой е на власт. Преминаваме през трудни времена на комбинация от външни и вътрешни кризи, в региона около нас има много конфликтни зони, затова е от изключителна важност да се работи за стабилност, сигурност и предвидимост.
 
Президентите считат, че и занапред трябва да се търсят различни форми на сътрудничество между властите и за укрепване на държавността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase