Снимка: БТА, архив

Съдебната реформа е ключът към успеха на сегашното управление. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред БНР.

„Мисля, че има консенсус, че съдебната реформа трябва да се случи. Големите разминавания започват и ще продължат за начина, по който тя трябва да се случи”, поясни Бъчварова. По думите й управляващата коалиция не изключва възможността отделните партии да създават собствено мнозинство в парламента по различните рефрми.

Бъчварова заяви, че няма реформа, която да носи смисъл, без спрямо нея да има негативна обществена реакция. „Даже с министър Иванов си говорихме, че това е началото на един дълъг процес, който ще има изключително много трудности”, допълни още Бъчварова.

„От миналата седмица има вече конституиран Съвет за развитие. Това е един орган към Министерския съвет, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на коалицията,които са свързани със стратегическото развитие – той така беше и създаден този съвет през първият мандат на ГЕРБ. Аз съм председател на съвета и в този смисъл това е една от моите отговорности и от моите приоритети”, уточни Бъчварова.

Румяна Бъчварова коментира визитите на държавният секретар на САЩ Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас. Вицепремиерът разчете двете визити като заявяване на категорична покрепа към правителството и премиера Бойко Борисов.

Бъчварова заяви още, че именно премиерът Борисов е човекът, спрял трите енергийни проекта – АЕЦ „Белене”, нефтопроводът „Бургас-Александруполис” и газопровода „Южен поток”. По този начин според нея Борисов е дал силен сигнал към външните ни партньори. По думите на Бъчварова България е показала, че има последователна политика спрямо Русия, на която до скоро сме били скрит съюзник.

Още преди втория мандат на ГЕРБ Бойко Борисов е показал на Вашингтон разграничението си от руските интереси в България, заяви още Румяна Бъчварова. Според нея няма категорични доказателства за ползата от т.нар. проекти от „Големия шлем“, които Борисов е прекратил.

Румяна Бъчварова коментира и евентуалното участие на премиера Борисов в президентските избори. Бъчварова заяви, че към момента е неуместно да се обсъжда подобна кандидатура, тъй като до вота има близо година и половина. Въпреки това тя беше категорична, че кандидатурата на Борисов е възможна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase