Меглена Кунева Снимка: архив, БТА

България трябва да догони това, което прави Румъния по отношение на антикорупцията. Това каза в Русе заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в отговор на въпрос дали Румъния може да бъде приета преди България в Шенген.

"Не искам успеха на България да се състои в това да спираме съседа, защото е безсмислено", коментира Кунева. Тя обясни, че е много впечатлена от срещите си с прокурора Лаура Кьовеши, ръководител на румънската Национална дирекция по антикорупция, и Хория Джорджеску, председател на Националната агенция за интегритет.

Кунева посочи, че има възможности страната ни да създаде аналогични на румънските структури за борба с корупцията, със сходни правомощия.

"Трябва обаче смелост. Трябва човек, който да бъде така подбран, че да излъчва смелост и да излъчва устойчивост. Това липсва. Каквото и да говорим за стратегии и закони, ако няма човек, който да има достатъчно смелост, няма да имаме такъв успех. Политиците са длъжни да допуснат този човек да се появи", заяви Кунева.

На въпрос дали е време България да приеме еврото, Кунева отговори, че най-сетне имаме посока и тя е публично изказана от министъра на финансите, което е много добре.

"Правилно е да започнем да си правим плановете и българските граждани да знаят накъде вървим", каза още Кунева, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase