Снимка: архив БТА

Вътрешният министър Веселин Вучков призова семейството на бившия председател на ДАНС Петко Сертов да излезе и да обясни случая с изчезването му. МВР шефът опроверга твърденията, че издирването е струвало 500 000 лева.

„Абсурд е търсенето да струва половин милион. Не зная колко струва хеликоптерът, но е имало едно облитане“, каза Вучков пред БНР. Той обясни, че освен средствата за командировка на двама служители, пратени в Гърция, други разходи не е имало. Вучков отказа да анализира изчезването с мотива, че не иска да навлиза в личното пространство на хората. Той обаче призова: „Най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши много накратко да обясни за какво е ставало дума. И да приключим този случай“.

Още по темата
Вътрешният министър обясни, че двама висши служители на криминална полиция са били изпратени в Гърция, за да осъществят контакт с гръцките служби. „Защото ние бяхме установили минута по минута дейността му в последния ден, преди да напусне територията на България в посока Гърция“, каза Вучков.

Той потвърди, че при пристигането си Сертов е обяснил, че е претърпял инцидент в Гърция, но отказа да уточнява подробности. Вучков обясни, че съпругата и братът на бившия шеф на ДАНС не са уведомили МВР, че отиват при него.

Веселин Вучков коментира и залавянето у нас на французина, заподозрян в тероризъм. Както Dnes.bg писа вчера, 28-годишният Фриц-Жули Жоасен е бил задържан на Нова година на българо-турската граница в опит да изведе детето си към Сирия. Залавянето му е станало след сигнал на майката, че иска да обучава сина си в радикален ислям. Вчера се появи информация, че Жоасен е свързан с атентаторите в Париж – двамата братя Куаши.

Днес вътрешният министър потвърди, че вчера е постъпило ново искане от Франция, европейска заповед за арест, с основание подозрение в тероризъм. Очаква се до края на седмицата Хасковският окръжен съд да се произнесе по това ново искане.

Вътрешният министър обясни, че през последните дни службите и прокуратурата работят много интензивно. „Имахме няколко съвещания при премиера и дано наистина нещата да се развият по такъв начин, че цялата мрежа, ако има такава, да бъде разплетена и ние да дадем своя принос в работата на френските служби“, каза Веселин Вучков.

Вътрешният министър обяви и че очаква след приемането на промените в закона за МВР да има поне трима-четирима кандидати за нов главен секретар на полицията. Той не изключи сред тях да бъде и сегашният Светлозар Лазаров. Вучков отказа да коментира дали той работи добре или не с аргумента, че трябва да мине време, в което да се запознае с работата му.

МВР шефът коментира и започнатата реформа в сектора, която предвижда новопостъпващите чиновници в системата вече да бъдат държавни служители, а не да са първа категория труд. Това ще ги лиши от редица привилегии. Вучков обясни, че мерките не се прилагат спрямо сега действащите служители в администрацията, защото ще са нужни не по-малко от 150 милиона лева обезщетения.

Вучков нарече брутално убийството на Татяна Стоянова. Началничката на кабинета на кмета на Пазарджик беше разстреляна снощи пред дома й. Предстои по-късно Окръжната прокуратура да даде пресконференция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase