Михаил Миков. Архив: Булфото
fallback

Лидерът на БСП Михаил Миков призова членовете и симпатизантите на левицата да се включат в протестите, които се организират в страната заради спирането на 38 влака в страната.

„Това унищожаване на държавните железници трябва да спре“, настоя той и поиска правителството да излезе със становище по случая, както и да се свика спешно заседание на транспортната комисия в НС.

Oще по темата
Според бившия транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев спирането на влакове нарушава основно европейско право за свободно придвижване на хората в страната, защото много от районите нямат друг вариант за развитие на транспорта.

Освен това той смята, че този подход говори за липса на ясна визия от страна на ръководството на БДЖ как да се повишат приходите, след като прибягват до съкращаване на разходите.

„Не можем да приемем и мотива, че тези линии се спират, защото са нерентабилни, защото именно заради това се дава субсидия, ако бяха рентабилни, нямаше да се дава субсидия“, настоя Мутафчиев.

Според него общата субсидия за годината не само не е намалена, ами дори общото финансирането е увеличено с 10 милиона.

Иначе преди старта на новия политически сезон, който започва с първото заседание на парламента през новата година в сряда, Миков обеща, че БСП ще е опозиция, която ще контролира правителството и ще посочва алтернативи.

"Няма да сме опозиция на всяка цена“, зарече се той и като пример за това посочи, че самият той смята, че представените вчера промени в системата на МВР са в правилната посока.

Приоритетите на левицата за годината ще са работа, доходи, образование и здравеопазване, защото според Миков това са най-важните неща за хората, а и са залегнали в предизборната платформа на социалистите, които пък са последователни.

„Обществото е силно разделено икономически и социално и ще настояваме за политика, която да води до намаляване на това разделение, но правителството не води политика в тази посока“, упрекна соцлидерът.

Според него кабинетът явно няма намерение за приемственост в политиката да търси социални решения в икономиката, съобразени с живота на най-бедните европейци, които сме ние.

Миков анонсира, че до десетина дни БСП ще внесе искане в КС за обявяване за противоконституционни текстове от правилника за работата на НС, които според социалистите ограничават свободата на словото.

Левицата планира скоро и редица дискусии за средното образование, след като внесе свой закон за него.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

оцеляваща българка

преди 9 години

ДА ВИ КАЖА КАКВО НАПРАВИ НАРОДЪТ В ОКУПИРАНАТА ОТ ТУРЦИЯ ТЕРИТОРИЯ НА КИПЪР(Т.Е.В КОЛОНИЯТА).ИСКАЛИ ДА ПРИВАТИЗИРАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА КОМПАНИЯ ТАМ И ТЪЙ КАТО И ТАМ НЯКОЙ НА НЯКОЙ СИ КУПИЛ ПРИ ПРИВАТИЗИРАНЕ И ПОСЛЕ...ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО СТАВА..ТА СПРЕЛИ ДА РАБОТЯТ ВСИЧКИ (СТАЧКА,АМА ИСТИНСКА СТАЧКА).ЧУДЯ СЕ АЗ,АМА ДНИ НАРЕД ТУРЦИТЕ ИДВАТ ПРИ НАС И КУПУВАТ СВЕЩИ,ФЕНЕРЧЕТА И ДР...ТАКА ОКОЛО СЕДМИЦА-ПОБЕДИХА!НЕ ПРИВАТИЗИРАХА!ТА ТОВА Е НАЙ-СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ОТРАСЪЛ! Е ТАКА ПРАВЯТ НЯКЪДЕ,А В БЪЛГАРИЯ КАК?

66

SS

преди 9 години

Другари, объркали сте се - влаковете се взривяват, не се бранят!

65

Анонимен

преди 9 години

Железниците са държава в държавата - винаги успяват да изцедят още пари от всяко правителство до сега. Познавам сума народ там, които отдавна са минали пенсионна възраст и продължават да си клатят краката и да си взимат заплатите.

fallback