Снимка: архив Ройтерс
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пристигне у нас ден преди да направи знаково посещение в Париж. US дипломат №1 ще бъде във френската столица в четвъртък и петък, за да изрази солидарност с близките на жертвите на терористичните атаки. Визитата идва на фона на критики към администрацията на американския президент Барак Обама, че не е изпратила високопоставен представител по време на вчерашния марш на справедливостта в Париж.

Oще по темата
У нас Джон Кери се очаква да пристигне на 15 януари. Новината беше потвърдена официално от българското външно министерство малко след като тя се появи в българските медии, записали разговор пред неизключен микрофон между премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. От официалната информация стана ясно, че по време на визитата си в България държавният секретар на САЩ ще се срещне с премиера, президента и външния министър.

Днес Кери отвърна на критиките, че Вашингтон не е пратил човек в шествието в Париж, и съобщи, че в марша са участвали помощник-държавният секретар Виктория Нюланд и американският посланик във Франция.

„Искам да подчертая, че отношенията на САЩ с Франция не се определят от един ден или един особен момент, това е дългогодишна връзка, която се основава на дълбоко споделени  възгледи и по-специално на ангажимента да споделяме правото на свобода на словото, каза  Кери, цитиран от Асошейтед прес и БТА.

Очаква се по време на визитата си в Париж Кери да разговаря с френския външен министър Лора Фабиюс и ще почете паметта на 17-те жертви на атаките.

Преди да посети България, дипломат номер едно на САЩ ще посети Женева. Там той ще се срещне с иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф. Двамата ще обсъдят въпроса за преговорите по иранската ядрена програма.

Джон Кери обяви намерението си да посети Париж от Индия, където участва в икономически форум. На път за летището на индийския град Ахмедабад кортежът на американския дипломат №1 катастрофира, съобщи Ройтерс. В инцидента са участвали два от автомобилите от кортежа на Кери. Държавният секретар е пътувал в единия от тях. Пострадали в катастрофата няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

2,000 убити

преди 9 години

Чак днес американските новини съобщиха за жертвите на БОКО ХАРАМ - убити са 2,000.

28

Спящи Клетки

преди 9 години

Американските медии съобщават че вътре в Америка има СПЯЩИ КЛЕТКИ на Джихадистите !В България също има , както и във всяка Европейска държава !На този фон , каква е позицията на Българското Правителство ? - Никой не го интересува за България, не ги интересува и за Париж - гледат да не е при тях ??

27

На Протести !!

преди 9 години

Ще нападнат ИДИЛ в Сирия , и масовите бежанци - радикалисти и джихадисти Турция ще ги доведе до Българската граница - да ги предадат живи и здрави !Заповед - България да ги приема !

fallback