Снимка: Булфото, архив

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан е поискал среща с вицепремиера Ивайло Калфин за разясняване на ситуацията с пенсионната реформа и промените в КСО,  съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата
Идеите, свързани с предстоящата пенсионна реформа и дебатите около размера на максималния осигурителен праг, гласуван от НС късно в петък, са станали повод за срещата между посланика и министъра на труда и социалната политика.

Посланик Дьо Кабан е изразил надежда, че бъдещите промени в пенсионната система ще бъдат предвидими и ще са резултат от широки дискусии.

Той е поискал разяснения за последните събития, свързани с промените в пенсионната реформа и Държавното
обществено осигуряване.

Министърът го е запознал в детайли с приетите от парламента решения, които предвиждат възможността в следващата една година хората да могат да избират дали цялата им вноска да отива в НОИ, или част от нея да остава в частен пенсионен фонд, както и с консултациите със социалните партньори от последните седмици.

Той е изразил твърдата си убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост.

Калфин е запознал посланика на Франция със структурата на пенсионната система в България.

"Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми", е коментирал той.

На въпрос, свързан с бъдещето на коалицията, министърът е отговорил: "В коалиция, в която има значителни идейни различия, е важно всеки да се чувства пълноценна част от нея, да вижда своите приоритети и същевременно - да има доверие на партньорите." Доверието, че всеки деликатен въпрос ще премине на обсъждане, а взетите решения ще се изпълняват от всички, е от централно значение за стабилността на тази коалиция, е посочил Калфин. "Надявам се да няма много поводи за напрежение, както беше през миналата седмица. Коалиционните проблеми раждат нестабилност", е отбелязал Калфин, цитиран от пресцентъра.

Само преди няколко седмици френският посланик разкритикува български магистрат и коментира, че в съдебната система има „гнили ябълки“ заради решение на съдията от СГС Румяна Ченалова, с което обявява в несъстоятелност френската фирма за производство и търговия с вина и водка у нас "Белведере Дистрибуция".

Той настоя, че няма начин съдия да вземе решение като нейното, а това означава, че тя или е некомпетентна, или е корумпирана.

След това съдии от СГС поискаха оставката на ръководството на съда, а Кабан и още шестима негови колеги от Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия подписаха позиция, в която призовават магистратите, които "ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи", да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase