Томислав Дончев. Снимка: Булфото, архив
fallback

През следващите седмици ще тече разговор по отношение на решението на парламента хората да могат да избират дали цялата им вноска да бъде в НОИ, или част от нея да остане в пенсионен фонд, и е възможно да има промени.

Oще по темата
Заради това вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев препоръча в ефира на Нова телевизия на хората да не предприемат каквито и да било действия, свързани с това решение през януари.

В петък депутатите решиха, че родените след 1959 г. ще могат да избират само веднъж, и то през следващата една година, дали да преместят парите си от частния фонд в НОИ. Освен това новопостъпилите на пазара на труда ще имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба”, увери Дончев и добави, че основно дебатът ще е по въпроса да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за възможността да има право след време да реши да върне парите си от НОИ във фонд.

Дончев призна, че решението е предизвикало много скандали и дори е имало опит за натиск, но отказа да уточни от кого с лаконичния коментар, че явно има засегнати интереси.

Според него предложението е събрало, основателни до известна степен, критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитираният срок от една година, който ограничава правата, и трето – реверсивността, т. е. прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното.

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността и увеличаването на срока, в който лицето може да избира”, добави Томислав Дончев.

От прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове не може да се очаква директен ефект в НОИ като пари, смята вицепремиерът.

За него най-важното е възможността човек да може да избира  между абсолютната сигурност в НОИ, макар и може би с по-малка доходност, и пенсионния фонд.

Относно критиките, че се формира нова коалиция между ГЕРБ и ДПС, защото с гласовете на двете партии решението мина в парламента, Дончев коментира, че още при формирането на Народното събрание и на правителството е било ясно, че по много от темите ще се търсят концептуални мнозинства, защото по някои въпроси няма консенсус в управляващата коалиция и партиите, които стоят зад кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 9 години

До ВъпросЗаради КТБ се стреснаха да не фалират фондовете и да изгорят пенсиите.

26

Въпрос

преди 9 години

Стана ясно, че едни от основните идеолози на прехвърлянето на пенсионните влогове са синдикатите. Защо никой журналист не се сеща да ги извика да коментират решението си? Това ли разбират те под "защита правата на трудещите се"?! Или с това искане по-скоро защитават тия дето не са видели един ден работа!Кръвопийци!!!

25

Дръндер

преди 9 години

Ще има грънци ако продължавате с простотиите няма да издържите до януари!

fallback