Красимир Янков. Снимка: БСП
fallback

Депутатът от БСП Красимир Янков остро се противопостави срещу спирането на работата на ТЕЦ-Варна от 1 януари 2015 г. Съоръжението, чийто собственик е ЧЕЗ, няма сероочистващи инсталации, чието изграждане трябваше да струва около 120 млн. евро, и това налага да преустанови дейността си.

„Управляващите от ГЕРБ и другите коалиционни партии нямат представа какво може да се случи за цяла Североизточна България, ако ТЕЦ-Варна бъде спряна и месеците януари, февруари и март се окажат студени с под минус 10 градуса“, предупреди Янков, цитиран от „Фокус“.

Според него ще се получи огромен дисбаланс в енергийната система на страната.

Янков допълни, че след Нова година при евентуално рязко повишаване на консумацията на електроенергия може да се очаква срив в енергийната система на Североизточна България и потребителите ще могат да разчитат само на бърза и адекватна намеса на българските енергетици.

Той посочи, че дълги години собственикът на ТЕЦ-Варна е пренебрегвал договорните си взаимоотношения по приватизацията и не е инвестирал средства в разширение на енергийната мрежа и обновяване на подстанциите, както и поддръжка на електропроводите.

Според Янков един от най-негативните резултати от спирането на ТЕЦ-а ще бъде освобождаването на над 1000 души от работа, повечето от които са специалисти.

По отношение на замразяването на проекта „Южен поток” той коментира, че това ще окаже негативни последствия за България в течение на десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Русенец

преди 9 години

Ще спре не само ТЕЦ,,Варна,, пред спиране е и ТЕЦ ,,Русе,, и двете централи нямат горивен ресурс- донбаски въглища и руски газ.,които сега са в ръцете на РФ

8

ххх

преди 9 години

Понеже компартията не може без врагове, намира си ги и започва партизански бойни действия. Този преди да се отърка в Станишев изглеждаше по-нормален

7

ххх

преди 9 години

Понеже компартията не може без врагове, намира си ги и започва партизански бойни действия. Този преди да се отърка в Станишев изглеждаше по-нормален

fallback