Ивайло Калфин. Снимка: Булфото
fallback

Прехвърлянето на вноски от НОИ в частни пенсионни фондове не е възможно, призна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, след като вчера примерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да проучи и тази възможност.

"Прехвърлянето в една посока от НОИ не е възможно, защото това са различни фондове. В НОИ няма индивидуални партиди, един път отишли там средствата, те отиват в системата и следващия месец се плащат за пенсии“, коментира Калфин.

Oще по темата
По думите му теоретично е възможно изготвянето на индивидуални партиди и в НОИ, но това означава друг вид структура.

"В момента НОИ не инвестира. Това е един добре работещ фонд, но той няма пари да инвестира, той не е създаден да има индивидуални фондове“, добави той.

Въпреки това Калфин смята, че в предложението на ГЕРБ да се даде възможност гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в НОИ, има логика като съдържание.

Според него предложението може да бъде защитавано, но трябва да мине по нормалната процедура с обсъждане в Тринстранка и в парламента.

"За самото предложение мисля, че има логика, но трябва да е направено по реда си", настоя вицепремиерът. Калфин добави, че доходността на пенсионните фондове е публична и добра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 9 години

До ПОДОЗРИТЕЛЕНкалшников може да упражнява добър контрол

25

Анонимен

преди 9 години

Всички мазници от правителството на ГЕРБ, включително и Ивайло Калфин, който лъже, че бил ляв, са с месечни доходи минимум три-четири хиляди лева, как ситият ще вярва на гладния ми обяснете

24

ПОДОЗРИТЕЛЕН

преди 9 години

Кой и как контролира пенсионните фондове срещу злоупотреби? Къде са парите им в момента?Кои са ползувателите на тези пари?

fallback