Снимка: Reuters, архив
fallback

Общините ще могат да ползват безлихвени заеми от държавата, за да покрият наложените им финансови корекции за нарушения при изпълнението на европроекти. Това приеха депутатите от бюджетната комисия по време на второто четене на Бюджет 2015.

Въпреки че текстът е включен в бюджета за догодина, местната власт ще може да ползва безлихвените заеми от 1 декември 2014 г. Целта е общините да се разплатят спешно с изпълнителите на инфраструктурни проекти, обясни председателят на комисията Менда Стоянова.

Oще по темата
Заемът ще е точно толкова, колкото е финансовата корекция, уточни тя.

След това ще се преценява кои общини по какъв начин ще връщат заема, особено тези, които са направили нарушение и са виновни за корекцията.

За тези, които не са допуснали грешка, а проблемът е например в нашето законодателство, държавата може и да опрости кредитите.

Предложението се прави във връзка с корекциите за милиони левове, наложени на общини с проекти по оперативна програма „Околна среда“, коментираха депутати.

Средствата ще се отпускат от бюджета. Временни безлихвени заеми ще могат да ползват бюджетните организации с проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд на ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback