Снимка: БТА, архив
fallback

Целта на предложението на ГЕРБ за избора на пенсионен фонд е да има повече свобода и демокрация в тази държава, свобода на избора и нищо повече.

Oще по темата
Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов, след като се срещна в сградата на министерството с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Горанов бе помолен за коментар по приетата днес от парламентарната бюджетна комисия промяна в бюджета на ДОО за следващата година, която предвижда, че ако хората, родени след началото на 1960 г. и излизащи на пазара на труда, до една година не направят избор на пенсионен фонд, в който да отиват вноските им по втория стълб на пенсионното осигуряване, то автоматично вноските им ще бъдат прехвърлени към НОИ.

Спекулациите и създаването на напрежение около тази тема е грешка, заяви Горанов. Според него това създава впечатление, че някой се притеснява от свободата на избор, каза той. Министърът посочи, че с промяната не се цели да се препоръча на хората да изберат НОИ или пък да останат в частните пенсионни фондове, а се цели пенсионноосигурителните дружества да информират хората и да бъдат по-активни.

По повод на срещата си с председателя на КРИБ Горанов посочи, че тя е по молба на министър-председателя, защото се е създало впечатление, че не обсъждат важни теми с работодателите.

Обсъдихме бъдещите намерения на правителството по отношение на пенсионната реформа, която предстои да се дебатира в периода до 31 март, съобщи Горанов. Той каза, че предстои обсъждане и на механизма за определяне на минималната работна заплата /МРЗ/ и плащанията, свързани с нея.

Обсъдихме необходимостта до 31 март да бъде създаден и механизъм за определяне на икономически обосновани параметри при определяне на максималния осигурителен доход, уточни Горанов.

Кирил Домусчиев каза, че представляваната от него организация подкрепя Меморандума за разбирателство, подписан в неделя между правителството и синдикатите, но само в някои точки. Продължаваме да настояваме за запазване на максималната осигурителна тежест, добави той.

Домусчиев отбеляза, че КРИБ подкрепя увеличаването на МРЗ, но при положение че това бъде обвързано с намирането на формула, по която тя да се определя.

Домусчиев настоя и да бъдат огласени данните за представителството на работодателските организации, за да се знае кои са легитимни.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 9 години

ГЕРБ е на път да остане само с подкрепата на ДПС за пенсионните осигуровки По равно ли ще ги делят или по братски?

39

иван

преди 9 години

*** идея, като авторите

38

gonzo

преди 9 години

Далеч повече демокрация има в следните три предложения:1. Възможност сам да решаваш какъв процент да отива в НОИ и какъв - в пенсионните фондове.2. Възможност да изтеглиш всичко внесено до сега от НОИ (+ лихвите!) и да го внесеш в пенсионен фонд3. Възможност да изтеглиш всичко внесено до сега от НОИ (+ лихвите!) и да се откажеш от държавна пенсия.Демокрация или демагогия, г-н Горанов?

fallback