Мая Манолова. Снимка: БулФото, архив
fallback

Част от проблемите в съдебната система е това, че има съдии със зависимости – икономически и политически, заяви депутатът от левицата Мая Манолова пред bTV.

По думите й БСП би подкрепила съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър, защото тя се прави от три правителства – служебното правителство на Марин Райков, кабинетът на Пламен Орешарски от Зинаида Златанова и сега от правосъдния министър Христо Иванов.

Oще по темата
Тя призова Иванов по-бързо да внесе предложенията в парламента, “защото в момента цялата дискусия е по принцип“.

Според Манолова разговорът за проблемите на съдебната система не е започнал с думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки”, а е свършил тогава, защото всички знаят много добре това. Тя обаче подчерта, че в системата има и много “здрави ябълки”.

„Гнили ябълки има и в кошниците на политиците, и в другите власти“, допълни тя.

По думите на Манолова създаденото чувство на непоносимост и нетърпимост изисква предприемането на истински мерки. „Време е количествените натрупвания с отрицателен знак да се превърнат в качествени промени”, подчерта „острието“ на левицата.

За искането на съдии за оттеглянето на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева и нейното обяснение, че ако това се случи, ще настъпи хаос, Мая Манолова подчерта, че не мисли, че оттеглянето на който и да е главен съдия може да предизвика хаос.

„Оттеглянето на съдия Янева е въпрос на морал. След като има пропуски, е въпрос на преценка на ръководството да има морал в управлението”, посочи тя.

В същото време левият депутат заяви, че Радан Кънев няма никаква подкрепа за подаването на оставка на Висшия съдебен съвет – не само сред ГЕРБ и партньорите в управлението, а дори и в Реформаторския блок.

Манолова подчерта, че парламентарната квота във ВСС е избрана от мнозинство, доминирано от ГЕРБ и изрази съмнение, че ГЕРБ, пак в мнозинство, може да избере различен ВСС.

Червеният депутат подчерта, че трябва да има нови правила за избор, за да има качествено различен състав на ВСС. По думите на Манолова, ако ГЕРБ се стремят към истински реформи, не би трябвало да спестяват пари от тях.

„Няма как да искаш реформа, ако не й осигуряваш пари”, подчерта тя и обясни, че 20 млн. лв. са отказани от финансовия министър за реформата в съдебната система.

Манолова каза, че работи с колеги по стратегия за промени в БСП, с които партията да стане по-атрактивна. Депутатът обаче не съобщи подробности, като каза, че тя ще бъде представена първо на партиен форум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Едно не разбирам

преди 9 години

как имат очи тези "хора" да векуват в парламента.Защо от 24 години виждам едни и същи лица.

22

Мая

преди 9 години

Боже, Мая откри Америка! Че има гнили ябълки народът знае отдавна, тя нещастната сега разбира.

21

yan

преди 9 години

Гнили ябълки, гнили кюстендилски сливи....

fallback