Снимка: архив БТА

Народните представители трябва да декларират контактите си при внасянето на закон, ако сред тях има заинтересовани от проекта му страни. Това се препоръчва в доклад на „Прозрачност без граници” за лобирането в България. Сред констатациите на документа е, че липсва изискването на така нареченото законодателно досие, в което всеки депутат трябва да посочва кога, с кого и по какъв въпрос е осъществил контакт с представител на заинтересованите от внасянето на даден закон страни. Въвеждането на такова досие е една от препоръките на Асоциацията.

Още по темата
Документът констатира и липсата на задължение у нас министрите и длъжностните лица да публикуват предварително работния си календар. Друга липса е изискване всички длъжностни лица да се отчитат за срещите си с лобисти.

Като цяло анализът показва, че в България няма правила за лобиране и съществена част от тези процеси протичат при закрити врата и извън обсега на публичния контрол.

Сред другите констатации е, че по признание на интервюирани експерти сферите, които са подложени на най-голям лобистки натиск, са енергетиката, строителството, туризмът, банковият сектор, здравеопазването и фармацевтиката.

В анализа се прави и изводът, че финансирането на предизборните кампании у нас става все по-непрозрачно. Така например индексът за прозрачност на финансирането на кампанията за избор на народни представители през  2013 г. в България е 4,08. Индексът за кампанията за евровота тази година е 3,68. „Той бележи значителен спад в сравнение с индексите за предизборните кампании през 2011 г. и 2013 година”, пише в доклада.

Докладът прави оценка на правилата и практиките на лобизма. По показател прозрачност процентът е критично нисък - 13%. По показател почтеност резултатът на България е едва 25%. „Изискването за почтеност не е гарантирано в достатъчна степен нито спрямо  лицата, заемащи висши публични и политически длъжности, нито спрямо тези, които лобират пред тях”, се казва още в анализа.

Като мерки за осветляването на лобизма се препоръчва Народното събрание да публикува годишна законодателна програма, а не седмична, както е в момента. Предлага се и парламентът да създаде Публичен регистър на организациите-вносители на писмени становища по законопроекти в парламентарните комисии.

Народното събрание да приеме парламентарен Етичен кодекс, настояват още от организацията. „Прозрачност без граници” смята и че държавните органи следва да превърнат механизма за контрол и превенция на конфликта на интереси в ефективно средство за спазване на изискванията при преминаване от публичния в частния сектор и обратното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase