Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото
fallback

България ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държави членки, заяви в предаването „Седмицата" на Дарик заместник министър-председателят по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

„Няма по-правилен отговор от този. Не мога да ви посоча дата, за съжаление“, посочи Кунева.

Oще по темата

Тя припомни, че България има добра оценка от страна на Комисията, има подкрепяща декларация от Европейския парламент. Миналата седмица на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск той също е казал, че стои политически зад приемането на България в Шенген.

„Има няколко държави, които, както те казват, има формулиран проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива два последователни доклада, няма да дадат зелена светлина за Шенген", обясни Кунева.

Тя заяви, че прави опити да раздели механизма за оценка на съдебната система и Шенген, защото по думите й те не са свързани.

„Когато се говори за доверие, центърът на тежестта е преместен върху това съдебната система да разпознае отговорността си. Това е основното, което липсва в България“, посочи вицепремиерът.

Кунева обаче заяви, че България има други аргументи за доверие, които тя няма да се колебая да изложи, когато става дума за доверие по теми, свързани с енергетиката, където България е твърдо за Европейския енергиен съюз и където страната ни показва доста стриктна дисциплина.

Друга подобна тема е свързана с бюджетния дефицит. „За разлика от други държави и дори големи икономики, ние правим една много стриктна процедура, за да можем да се върнем в границата на 3-процентен бюджетен дефицит, при положение че страната е с тежки проблеми и въпреки това ние го правим. Тоест на България може да се има политически доверие в Европейския съюз. Моята задача е да го покажа", допълни Меглена Кунева.

Според нея едва ли България ще получи положителен доклад по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Няма как да е положителен, защото точно в областта на съдебната система и правоприлагането ние нямаме успех, който е съпоставим с друга една страна, която има същия механизъм и това е Румъния", допълни Кунева.

По отношение на дебата за случайното разпределение на делата Меглена Кунева заяви, че две години има такъв проблем, има и сигнали, че това разпределение не се случва случайно.

„Знаем къде е точно тясното място - между системата, която прави разпределението на делата, и след това прехвърлянето на паметта по нататък. Има едно тясно място в тази поредица от събития, където може неща да се промени", каза тя.

Кунева сподели, че е силно критична към това, че Висшият съдебен съвет не е взел мерки и няма реакция по проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 9 години

Тая женанетрябва да говори от името на БългарияВ преговорите с Ес трябва да следваме гръцко-английската политикаДа се опъваме,за да ни даватповече средстваДа се подмазваме не е правилно,защото само ни мачкатБойко,прибери мадам ,,йес,,тя щеше да е ползезна по бай тошово времеЕС не е СсСр

32

Tea_marian@yahoo

преди 9 години

Да , доверие в енергетиката .. Слушате и унищожавате българската енергетика , и колкото по слушате и продавате интересите , толкова по не ви искат в Шенген !

31

Тази Кукумявка ...

преди 9 години

... какво пак иска да каже?

fallback