Снимка, БТА

Парламентът прие окончателно промени в Закона за държавната собственост, с които се ускоряват процедурите при отчуждаването на имоти с цел по-бързото изграждане на инфраструктурни обекти.

Предвижда се възможност при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила.

Това ще става при наличие на влязъл в сила подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на национален обект, и превеждане на определеното в акта за отчуждаване обезщетение на правоимащите лица.

Влизането на инвеститора във владение на имота се обвързва с механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за пропуснати ползи на собственика от датата на влизане във владение на имота до влизане в сила на акта за отчуждаване.

Предвижда се и обезщетение за вредите върху имота или възстановяването му във вида към момента на завземането му от инвеститора, в случай че отчуждаването не се осъществи или бъде отменено. Дължимите обезщетения се определят от инвеститора на национален обект след влизане в сила на акта за отчуждаване.

Собственикът на имота може да оспори размера на определеното обезщетение и да иска присъждане на обезщетение в по-висок размер. Когато съдът постанови по-висок размер на обезщетението, инвеститорът изплаща на собственика разликата заедно със законните лихви върху нея в едномесечен срок от постановяване на съдебното решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase