Снимка, архив Булфото
fallback

С голяма изненада разбрах за решението на Русия да спре проекта "Южен поток". Руският президент обяви, че страната ни е виновна за това решение и че очевидно е лишена от суверенитета си по този въпрос. Това написа лидерът на ПЕС Сергей Станишев във Facebook.

Той смята, че "България е заплашена да загуби окончателно „Южен поток“. За пореден път руският газ ще ни заобиколи, за да мине през Турция, както се случи и с проекта „Син поток“ през 1998 г. Отново заради криворазбрано политическо надиграване".

Според него за последните 20 години България не е реализирала нито един голям проект: АЕЦ "Белене", „Бургас – Александруполис“, „Набуко“, VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, „Южен поток“. "Всичко това поставя един голям въпрос: има ли България национално лидерство и българските политици чий интерес обслужват, ако така и не успяват да защитят националния?, пише той в социалната мрежа.

"Вместо да се възползваме от възможността за директен достъп до руския газ до територията на ЕС през България, ние допуснахме отново да бъдем заобиколени и да се появи още една трета страна - Турция, в преговорния процес и в отношенията Русия – ЕС. А в Турция впрочем третият енергиен пакет не важи. Дано българският премиер постави въпроса за „Южен поток“ на предстоящите му срещи в Брюксел. Аз ще направя същото на високо ниво, защото все още имаме шанса България да бъде приемана като предвидим партньор, който последователно отстоява националния си интерес", пише той.

Според Станишев без „Южен поток“ всички държави ще се окажат в ситуацията на несигурност на газовите доставки.

"Все още е твърде ярък споменът ми от газовата криза през 2009 г., когато страната ни понесе най-тежкия удар от всички останали засегнати държави. А икономиката ни претърпя загуби за близо 400 млн. лв.", смята той.

Станишев призова "да престанем да тренираме любимия си национален спорт на обществено противопоставяне по повод стратегическите за България проекти". И допълни, че се надява "в противоборството на русофили и русофоби, най-накрая у нас да стане мнозинство групата на българофилите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 9 години

143-ти,какво те е.е за партийката на този бе,че си се разревал!колкото до ***,не тоЙзи ни го е натресал а под "височайшия" натиск на ЕврогЕйския съюз ние,българЕте сиго избрААме!и между другото такива като теб НЕ СЕ ПЪНЕТЕ!*** бе ДО ТУКА!който и да искаме да изберем,левидесни или центристи,ако не играепо свирката на новите ни поробители,ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН!а ако не може веднага/пример кабинетаОрешарски/,ша спрем парите/нашитепари/ от ЕС и ФИНИТО!РОБЕ,РОБЕ,кой те в ...!

123

коко

преди 9 години

Я пиши на български бе ***!! Колкото до станишев - педерастчето също гласува за спирането на ЮП а сега се пъне!!

122

работник Газпром

преди 9 години

Для справки. Гемания и Франция имеют от Газпрома "Северный Поток" и плюют на законы ЕС. У них с нами долгосрочные взаимовыгодные договоры. Но вот бедным странам Европы они отказали в возможности иметь свой безопасный газопровод и меньшие цены на газ. И в этом виноват Путин? И в этом виновата Россия?

fallback