Валери Симеонов и Бойко Борисов Снимка: архив, Булфото

Патриотичният фронт и ГЕРБ изглежда затоплят отношенията и е възможен компромисен вариант за спасяване на мнозинството. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов в кулоарите на парламента. Той обясни, че е възможно да се съгласят на решение без оставки.

Още по темата
Патриотите заплашиха, че ще напуснат мнозинството зад кабинета заради назначаването на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и областния управител на София Веселин Пенев. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов поискаха оставките на двамата, за да останат зад кабинета.

„Има някаква такава възможност и около това се въртят нещата“, отвърна Симеонов на въпроса възможно ли е решение без оставки. Той обясни, че ситуацията е стигнала дотам, че е въпрос на политическо поражение всяка от страните в спора да отстъпи. „Тъй като от наша страна става въпрос за нарушаване на нашата програма, което няма да допуснем, а от страна на управляващите става дума за един вид явна капитулация. Разбираме ги и тях“, каза лидерът на НФСБ.

Той отново обясни, че коалиционният съвет на Патриотичния фронт е взел решението си дали формацията да остане във властта, но отказа да го обяви. На въпроса докога ще се бави решението, Симеонов отвърна: „Съжалявам. Бързият влак само се движи по разписание. А и той закъснява понякога. Не виждам защо трябва да се водим от това, че вие желаете да получите веднага новината“.

Симеонов даде да се разбере, че разговорите продължават, и обясни, че Радан Кънев е бил в стаята на Патриотите, а той след малко сигурно ще отиде в стаята на Радан Кънев. „Не разбирате ли, че се опитваме да решим този много сложен и отговорен проблем“, каза още лидерът на НФСБ.

Шефът на ВМРО Красимир Каракачанов също обясни, че има идеи за решение на конфликта. „Хубаво би било мнозинството, което подкрепя този кабинет, да си говори не през Фейсбук“, каза той по повод последния коментар на Бойко Борисов, че Реформаторите трябва да решат докъде е границата им на търпимост спрямо Патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase