Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов оценява като адекватна реакцията на здравните власти по случая с българина, за който имаше съмнения, че е болен от ебола.

На правителственото заседание в сряда премиерът поздравява здравното министерство за действията „при този случай с малария, който просто като бомба се разпространи в медийното пространство, и тревогите на хората за ебола“, става ясно от правителствената стенограма.

Oще по темата
„Според мен здравеопазването реагира изключително адекватно – от страна на министъра, лекарските екипи, болниците и всички длъжностни лица, включително и с начина, по който беше представено на хората, едва когато сме сигурни в това, което говорим, а не да се бърза и да се изприказват приказки, които след това да бъдат цитирани“, посочва Борисов и дава заръка на здравния министър Петър Москов: „Хубаво е да продължите да обяснявате.“

„Аз на другия ден слушах директора на „Пирогов” и други доктори, които от обществото се знаят, че (по целия свят го има вече, дай Боже да ни подмине)… но дори и да го има, това не е толкова фатално. В смисъл, този стрес и ужас, който се нагнетява… А просто профилактично да се обяснява“, аргументира се министър-председателят.

Москов пък посочва, че всички мерки са били взети, в случай че пациентът се окаже болен от ебола, вирусът да не се разпространи.

Борисов дава задача и на службите. „И тук МВР и ДАНС също да внимават с хора, посетили подобни страни, и да се води една профилактика. Да им се обяснява, че е хубаво да преминат на някакъв преглед. Знам забраните и ограниченията, но по метода на убеждението да им се обяснява, че, не дай Боже, ако го има, след това и други хора ще бъдат въвлечени. Надали някой би искал това да се случва, така че в синхрон работете и каквото може да се предотвратява с „Гранична полиция” и с колегите там“, поръчва той.

Москов информира министрите, че в момента между него и комисаря по здравеопазване тече кореспонденция, която е свързана със запитване до всички здравни министри в ЕС за възможност за изпращане на медицински екипи в огнища на опасни инфекции.

„Позицията, която сме изготвили и която е предоставена и на комисаря, е свързана с ясно отчитане на моментната ни невъзможност ние да предоставим тези екипи, базирано на това, че на територията на страната разполагаме с ограничен контингент от такива специалисти“, изтъква здравният министър и допълва, че това е позицията на много от европейските страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

ние българите - такова животно като ебола нема

21

сд

преди 9 години

мани мани, до сега си мислех, че ебола е опасна само за някакви изостанали африкански държави, тоя като го гледам, българия не е съвсем безопасно, добре, че няма толкова *** все още ...

20

без майтап

преди 9 години

Собственика на патента за вируса ебола е американското правителство! Номерът на патента е US 20120251502 A1.

fallback