Снимка: Булфото
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов се обяви по-скоро за ревизия на текстове от Наказателния кодекс, отколкото за изцяло нов. По думите му правосъдното ведомство няма да бърза да говори за нов НК.

"Трябва доста сериозно да се постегнат съставите, свързани с корупционни престъпления, с ефективното преследване на престъпления, свързани с обществените поръчки“, обясни той необходимостта от промени.

Иванов каза още, че обществото плаща изключително висока цена за вкарването на хора в затвора за дребни неща.

Буквално това е много скъпо на обществото, допълни той и обясни, че работата по тези ревизии в НК трябва да върви в система с приемането на кодекса за административни нарушения и наказания, който да уреди дългоочакваната декриминализация на голяма част от постъпките.

Министърът коментира, че битовата престъпност е също комплексен въпрос. „Не е въпросът просто да завишаваме санкциите при положение, че няма кой да ги хваща тези хора и ефективно да ги преследва“, коментира той. Все пак Иванов заяви, че където има нужда от промени в текстовете на НК в диалог с прокуратурата и МВР, такива ще бъдат предложени.

Министърът призова за честен избор на главен съдебен инспектор и председател на ВКС, както и да не се допуска впечатление, че един или друг кандидат получава предимство в процедурата, защото ЕК ще следи този избор.

По отношение на съдебната реформа той съобщи, че следващата стъпка след завършването на работата по стратегията ще бъде съставянето на работна група за изработване на конкретен пакет от промени на Закона за съдебната власт. Очаква се той да бъде внесен в пролетната сесия на парламента.

Според Иванов самата прокуратура е свалила дългогодишното политическо табу, което съществуваше върху самото словосъчетание „реформа на прокуратурата“, като е започнала нормален демократичен дебат за това какво да бъде вътрешното й устройство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

Пълно е с американски мекерета във властта. Доживяхме НПО сектора, който изпълнява чужди поръчки, да ни управлява.

3

Анонимен

преди 9 години

Настоява за честен избор на главен съдебен инспектор и шеф на ВКС ^ ^^^^^До сега нечестен ли е бил?

2

1 патрон и готово

преди 9 години

До sante_dogИ най-справедливо!

fallback