Снимка: Булфото, архив
fallback

Съвсем скоро желанието на мнозина родители да образоват децата си у дома може да стане реалност. Идеята е домашното обучение да бъде позволено за учениците в задължителна училищна възраст – от 5 до 16 години, съобщава "Монитор“, като се позовава на внесения от ГЕРБ законопроект за предучилищно и училищно образование.

Така на практика всички деца ще имат възможност да завършат средно образование без да ходят до класните стаи. Ако проекта за закон за предучилищното и училищното образование бъде приет, самостоятелното обучение ще е разрешено по желание на родителите, както и за учениците, които имат здравословни проблеми или са с изявени дарби.

Родителите, които изберат децата им да са извън класните стаи, ще имат грижата да им осигуряват необходимите учебници и условия за обучение. Те ще са длъжни да ги обучават по учебните програми и планове, одобрени от МОН. За да завършат годината, учениците ще полагат изпити за определяне на годишните им оценки.

Както Dnes.bg съобщи, ГЕРБ не се отказва от идеята държавата да поеме част от финансирането и на частните детски градини и училища.
В проекта за предучилищното и училищното образование.има редакции, най-съществената от които е отпадането на предложението да се задължат четиригодишните да ходят на забавачка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Мая

преди 9 години

От коментарите изглежда сякаш най-голямата полза от домашното образование ще е това, че "ненормалните" деца ще стоят отделно от "нормалните", както досега - ще им се показва от рано, че мястото им е извън обществото. Дали са глухи, незрящи, инвалиди, твърде умни, твърде глупави, твърде активни, твърде пасивни - училището трябва да си остане място, което да произвежда посредствено нормални хора..

17

30 до 28

преди 9 години

Не говоря за специални случаи,деца с увреждания или пък вундеркинтчета.За тях може.Ама другите-брадър мадър на работа,детето ще се образова само.Кой ще го надзирава.Забравих бащата,може,ако е безработен.

16

Анонимен

преди 9 години

Освен *** има и други държави открили топлата вода. Домашното обучение, он лайн обучението, преминаването на два класа за една година са неща, които ги има по света. Защо да ги няма и тук. Гледах едно детенце, което страда от чупливи кости, независимо от това, че децата в училище са предупредени, детето беше бутнато и имаше фатални последствия. Това са само част от случаите. Ами случая с деца, които се обучават в чуждо у-ще, он лайн и ще получат диплома от меж. у-ще, но не учат в бг. у-щ

fallback