Снимка: архив Булфото

България има нужда от смели реформи. При застой перспективите за бъдещето на страната не са оптимистични и няма шанс да станем по-богати. Това е изводът, около който се обединиха експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) и от Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Те направиха преглед на международните индекси и мястото на България в тях, съобщи БТА.

Още по темата
Според изпълнителния директор на ИПИ Светла Костадинова отново нямаме напредък в подобряването на икономическата среда, в ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и в подобряването на условията за бизнес и живот в страната.

Анализът соцчи, че България показва различно представяне в отделните класации. Резултатите в измерването на възприятието на корупцията нареждат страната ни под половината от максималната и далеч след първенците Дания и Нова Зеландия.

Експертите определиха като посредствени и резултатите в измерването на конкурентоспособността, икономическата свобода и условията за правене на бизнес. Въпреки че те класират България по-близо до  първенците както в ЕС /Швейцария, Ирландия и Дания/, така и в света, данните не са обнадеждаващи.

Причината е, че страната ни никога не е прескачала по 10-12 места в международните индекси, както го правят някои други европейски държави. Костадинова обясни, че България никога не е била и в списъка на "Топ 3" по реформи и най-вероятно нямаме шанс и "през следващите няколко години да се наредим сред смелите".

От Института за пазарна икономика са направили списък с 90 мерки за икономически растеж, с които могат да се рестартират реформите и България да бъде извадена от летаргията през последните години.

Сред тях са създаване на специализирани съдилища, въвеждане на електронни услуги, в които центърът да е потребителят, а не администрацията. Мерките включват и платено обучение само за специалности, които се търсят на пазара на труда и за които няма кандидати; както и въвеждане на ваучерна система при финансирането на начално, основно и средно образование.

В списъка с предложенията за смели реформи е и премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи. От ИПИ искат и отменяне на правомощието на министъра на труда и социалната политика да разпростира административно колективни трудови договори над всички предприятия в даден сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase