Снимка: Reuters, архив
fallback

Парламентът даде зелена светлина на правителството да преговаря за поемането на външен държавен дълг до 3 млрд. лв. Депутатите гласуваха мандат на кабинета да предприеме и всички други необходими действия за поемане на дълга.

Oще по темата
Според решението на парламента дългът може да бъде поет и чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, а също и по средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари.

За даване на мандата гласуваха 117 депутати. 27 бяха „против“, а 14 се въздържаха. „За“ гласуваха ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. Против бяха БСП и „Атака“, а ДПС се въздържаха.

Дългът не може да надвишава 3 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута, беше записано в решението на парламента.

То беше взето след едночасови дебати. Пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов обясни, че в момента има изпратени запитвания за ценови предложения. След получаването на мандат от парламента запитванията ще бъдат разгледани.

„След като преценим кое е най-изгодното като цени и предложения, ние имаме задачата да внесем законопроект. Тогава той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание“, каза още министърът. Едва след обнародването му в Държавен вестник средствата ще бъдат взети.

Горанов потвърди, че поемането на дълга се налага заради ситуацията с КТБ и състоянието на Фонда за гарантиране на влоговете.

Преди дебатите "Атака" поиска решението да се отложи за утре и да се вземе на закрито заседание, по време на което да бъде дадена цялата информация за преговорите, но това беше отхвърлено.

„Децата вече пишат писма до Дядо Коледа, но какво ще получат? Дълг, който те да плащат“, възмути се от трибуната националистът Десислав Чуколов. „Не спекулирайте с децата, най-малко с Дядо Коледа“, репликира го Димитър Байрактаров от ПФ, а Чуколов се защити, че не е казал, че Дядо Коледа не съществува.

Юлиян Ангелов от ВМРО атакува Десислав Чуколов, наричайки позицията му наглост. „Този дълг е благодарение на вашия златен пръст и управлението на БСП, ДПС и „Атака“, каза той.

Това наложи намесата на депутата от ДПС Йордан Цонев, който обясни, че държавата няма никаква вина, че "един собственик на банка открадна собствената си банка и злоупотреби с парите на вложителите“. Депутатът беше категоричен, че предишният кабинет няма вина за кризата в банката.

БСП също атакува намерението на кабинета за поемане на външен дълг. „Защо българите ще плащат масрафа? С какво е виновен бай Иван или Хасан, че да трябва с години да плаща дълга“, попита Таско Ерменков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Изгонен от вкъщи

преди 9 години

Добре че ме няма;-)

29

Анонимен

преди 9 години

Абе нека да вземат,бе!България е финансова пирамида,после банките ще вземат на Хасан и Иван на*аните ***.Колкото повече заеми,толкова по-бързо Новият Световен Ред ще фалира.

28

Анонимен

преди 9 години

Взимайте взимайте , аз ще дойда да ви ги плащам.

fallback