Снимка БТА
fallback

Даваме три-четири месеца толеранс на кабинета и ако нищо не започне да се случва, ангажиментът ни отпада, предупреждава в интервю за "Сега" лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Ще предложим професионалисти в енергетиката, демографската политика, горите, обявява той. Според Каракачанов, ако правителството покаже нов подход за решаване на проблемите и хората се убедят, че действително има желание да се заеме сериозно с работа, да се опита да намали цената на тока, да спре кражбите в енергетиката,
да спре проблемите с битовата престъпност, която мачка цели региони в България, да се опита да направи нещо за спиране на отрицателната демографска тенденция, да се опита да реши някои от проблемите в здравеопазването, тогава то ще завърши мандата си. Ако хората видят, че администрацията се отваря към проблемите на средния и дребния бизнес, опитва се да ограничи монополите, може би това правителство ще има шанс.

"Управление, търсещо изгубените ключове на светло", коментира "Труд". От началото на икономическата криза, която започна да се чувства при нас с пълна сила през 2009 г., два фактора рязко увеличиха своето значение: несигурните пазари за пласмент и несигурната икономическа среда. Програмата на кабинета обаче е прицелена не в съществените, а в по-лесните за решаване проблеми на икономиката. "Въвеждане на електронно правосъдие", пише в програмата. Но несправедливостта няма да намалее от това, че се компютризира. Обещава се "електронно управление за оптимизиране работата на администрацията", но знаем, че непрозрачността и бягането от отговорност се дължат на мотивацията на чиновниците, а не на хартиените носители. Принципът на всички правителства у нас е, ако нещо не ти е ясно, обещай да го дигитализираш.

Гласуването може да стане задължително още за местните избори  догодина. Това съобщава в интервю за "24 часа" заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той е оптимист, че партиите в парламента ще стигнат до консенсус за нужните законодателни промени, така че да не се стига до референдум. Цветанов вярва, че управляващи и опозиция ще подкрепят новия Закон за МВР. Заместникът на Бойко Борисов обяснява, че е в ролята на балансьор в Народното събрание и тя е не по-малко отговорна от предишната му на вътрешен министър. Защото сега функцията му е да търси съгласие по всички теми. Цветанов издава, че е почти готов със стратегията на ГЕРБ за местните избори. Задължителният вот няма да донесе нищо добро на политическата ни система, е позицията на Янко Янков, депутат от ДПС. В интервю за "Монитор" той посочва, че по-добрият вариант е партиите да намерят онези политически инструменти, които да мотивират хората да излязат да гласуват.

Опозицията да получи ключови позиции в Народното събрание, е решило ръководството на ГЕРБ, според информация в "24 часа". То ще предложи на БСП икономическата комисия в парламента, а на ДПС - социалната, като така ще се демонстрира желание за диалогичен подход. Управляващите се надяват БСП и ДПС да предложат експерти, които се подкрепят от всички политически сили. Очаква се Патриотичният фронт да вземе енергийната комисия. Още се договаря коя комисия ще бъде предложена на АБВ. На "Атака" вероятно ще бъдат отредени жалбите и петициите.

"Полицаите ще работят без медиен шум и фанфари", заявява в интервю за "Труд" Веселин Вучков, министър на вътрешните работи. Той обявява, че няма да позволи полицията да се изолира от прокуратурата в конкретните си акции срещу престъпността. По думите му две неща са най-тревожни за вътрешното министерство - огромен бюджетен дефицит, над 200 млн. лева, и сериозна миграционна обстановка. Вучков уверява, че професионалните успехи ще са единственият критерий за растеж. А една от най-силните отрови за демокрацията е да ползваш службите и МВР за партийно-пропагандни цели.

"Коалиционно чудене за пенсионната възраст", акцентира "Труд". Около въпроса за увеличаване на пенсионната възраст в следващите години, или реформата, започната от Симеон Дянков ще бъде отново замразена, продължават да се трупат неизвестни. В ГЕРБ са раздвоени за плана "Дянков", тепърва ще обсъждат въпроса на заседание на парламентарната си група. От Реформаторския блок не знаят какво искат. От Патриотичния фронт и АБВ са против - стажът за пенсия не трябва да се увеличава. БСП вече внесе законопроект в тази насока. ДПС няма ясно становище за пенсионната възраст.

"ДПС тика България към "етническите разломи", коментира "Сега". Само месец след изборите ДПС отново започна да се хлъзга към порочния си навик да намесва етническия въпрос всеки път когато се почувства застрашено от новите управляващи. "Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политиката на дискриминация и сегрегация", декларира Лютви Местан. И допълни, че това било особено рисковано на Балканите - поредно напомняне за югославската гражданска война, с която партията му ни плаши вече четвърт век, напук на вечните й призиви за мир и хармония между етносите у нас. Естествено, не беше забравен и т.нар. Възродителен процес - депутати от партията внесоха законопроекти, с които искат да се отмени давността за извършените тогава престъпления, както и да се заличат от регистрите насилствено дадените имена на българските мюсюлмани.

"За коледни пенсии се търсят резерви от НОИ", казва в интервю за "Преса" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. Тя посочва, че ние харчим повече, отколкото събираме като приходи. И финансираме този харчлък с допълнителни заеми, които ще се плащат през следващите години от следващото поколение. Това е за държавния бюджет, но важи и за пенсиите. Разходнопокривният модел, възприет у нас, означава, че сегашното поколение плаща пенсиите на пенсионерите днес, а неговите пенсии един ден ще бъдат за сметка на следващите поколения. Според Стоянова това не е правилният подход, но е много трудно да се смени моделът, защото това означава много голямо сътресение. Цялата ни енергия трябва да бъде съсредоточена върху това икономиката да заработи.

"За територии като България е отредено да са периферна зона", казва в интервю за "Дума" социологът Иво Христов. По думите му България е вкарана в обективен коридор от възможности още преди 25 години, той е геополитически. За територии като България е отредено да бъдат периферна мърлява зона между трите цивилизационни центъра - Русия, ислямския свят и Европа. Тук не може да се очакват никаква висока европейска култура, високи технологии, силна държава, действащи институции.

Забавяне на ръста на икономиката през 2015 г. до 0,8%-1%, предвиждат последните прогнози на Министерството на финансите, отбелязва  Стандарт". Именно тези очаквания се използват при разработването на бюджета за 2015 г. Новите прогнози са по-близки до тези на Европейската комисия, според които ръстът на БВП за тази година ще бъде с 1,2%, а за следващата само с 0,6%. В есенната си прогноза експертите от министерството на финансите имаха по-оптимистични очаквания за ръст от 1,5% и 1,2% за тези и следващата година, но прогнозата за 2015 г. вече е
ревизирана надолу. Прогнозите за по-слабо представяне на икономиката на страната догодина се дължат на по-негативните очаквания за вътрешното потребление и инвестициите.

"Ще сложим ред в нивите с нов Кодекс за земята", уверява в интервю за "Стандарт" Десислава Танева, министър на земеделието и храните. "Имаме много амбициозна цел - кодифицирането и актуализирането на поземленото законодателство. Действащият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи е приеман с друга цел, той е поправян над 60 пъти за някакви конкретни нужди и категорично не отразява и не регулира реалните обществени взаимоотношения в земеползването. В края на мандата се надявам да имаме готовност или дори приемане на нов Кодекс за земята, който да кодифицира цялото законодателство в тази
област. Това е много сериозна тема, защото на практика проблемите в земеделието се крият в разпокъсаността на земята", посочва Танева. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback