Снимка: архив, БТА

До края на годината ще загубим огромни суми по оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“. Последната възможна дата за разплащане с тези средства е до 10 декември. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

Тя посочи, че по програмата за регионално развитие към настоящия момент има 106 милиона евро, които са рискови за страната ни.

„Всяко едно евро, което успеем да разплатим, ще е победа и ще е спасено. Всичко, което не разплатим, остава неусвоено и ще се приспадне от общия бюджет на България. Това са фактите – ще работим, за да минимизираме щетата, която така или иначе е в милиони“, заяви Павлова.

Според нея има големи забавяния на проекти. Тя даде пример и със строителството на магистрала „Марица“, чието изпълнение закъснява с година и два месеца. По нейните думи повечето проекти, които се инспектират сега, са или замразени, или забавени, или не се работи с необходимия темп.

Лиляна Павлова обясни, че през първите две години ще трябва да се компенсират загубите от миналата година и половина и чак тогава ще започнат да надграждат.

„Първо трябва да стабилизираме ситуацията, да събудим всичко от забвението, в което е потънало", заяви министър Павлова.
Тя посочи още кои са трите най-големи проблеми за снегопочистването в страната. На много места няма сключени договори, а там където има - няма достатъчно техника. Друг проблем е, че няма и достатъчно химикали за обработване на пътищата.

Въпреки това министър Павлова обеща, че ще се погрижи да мобилизира системата и да има готовност за навременно почистване на пътищата в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase