Снимка: БТА, архив

В сряда в деловодството на Народното събрание ще бъдат внесени предложенията на ГЕРБ за промени в сектор "Сигурност", съобщи във Велико Търново председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. 

Според него предложенията могат да бъдат приети от депутатите до края на годината.

Като важни промени Цветанов открои възстановяваването на балансиращата роля на президента, в чийто правомощия да бъде назначаването на главния секретар на МВР, отделянето на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" от ДАНС и връщането й като структура в МВР, обособяването на Дирекция "Миграция".

По думите му на дневен ред е и изготвянето на Закон за Националната разузнавателна служба, както и на Закон за военната информация.

Цветанов посочи, че очаква подкрепа за предложенията от народните представители от Реформаторския блок.
 
Той коментира още, че има реална опасност служителите от МВР да останат без заплати като причината за това е новият закон, който влезе в сила, но не беше съгласуван с финансовото министерство.

„Всеки един закон, който се приема в България, трябва да бъде финансово обезпечен и освен това за него трябва да има становище на това министерство. Такова становище няма, а беше приет закон, който задължава държавата да осигури допълнителни 130 млн. лв.”, упрекна той предишното управляващи.

Според него друг основен проблем в държавата е миграционният поток, но не му се обръща достатъчно внимание.

„42-ят парламент и правителството на Пламен Орешарски приеха интегрирана стратегия, която не беше финансово обезпечена и не намери никакво приложение в решаването на този проблем”, обясни Цветанов.

По думите му, в момента това е най-тревожният акцент, с който правителството трябва да се справи, защото това е проблем, пред който е изправена и местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase