Ивайло Калфин. Снимка БТА
fallback

Новият вицепремиер и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че очаква правителството да работи в екип. Той коментира пред bTV, че продължава да мисли, че най-стабилната политическа конструкция е била коалиция между ГЕРБ и БСП, в която биха се включили и от АБВ, както и вероятно други политически сили.

„Така или иначе, това не се случи, БСП не поиска да поеме отговорност или прецениха поради други причини, че не трябва да участват. Така че това не беше възможен вариант, но пак твърдя, че това е най-добрият вариант, който можеше да стане“, повтори новият вицепремиер.

Oще по темата
Запитан за неговото участие в десен кабинет, при условие че е представител на лява партия, той обясни, че участва в управлението не заради Бойко Борисов, а заради това, че идеите на АБВ са включени в правителствената програма.

„Възможността на различните партии да участват в единен, кохерентен кабинет, без да се карат вътре в него и в същото време да си запазят идейната идентичност, е нещо, което се прави в Европа, остава да го направим и в България”, мотивира се Калфин.

Той е убеден, че всички български граждани, които са гласували за АБВ, ще се убедят, че това, за което са гласували като политики, ще се случва. Калфин подчерта, че правителството не е дясно, а коалиционно - с мандата на ГЕРБ, но е коалиционно.

Вицепремиерът определи като предизвикателство възложеното му министерство на социалната политика. Той каза, че познава държавната администрация и че ще се опре на хора, които разбират от социална политика. Калфин обясни, че първата му задача ще бъде начало на широка дискусия за пенсионната реформа, която да приключи следващата година. Задачата му ще е с ресурса, който има в тежката ситуация, да постигне максимален резултат.

"Искам да променя политики, а не числа", заяви Калфин. По думите му състоянието на бюджетния дефицит е зле, но подчерта, че усилията на министерството му ще бъдат към увеличаването на доходите и повишаване качеството на живот на българските граждани.

Министърът на социалната политика каза, че би искал да бъдат раздадени коледни добавки, но не обещава да има такива. „Не са предвидени средства, тази актуализация, предвиждана от служебното правителство, не предвижда добавки”, допълни той.

Калфин обясни, че би подкрепил евентуално предложение на БСП за отпадане на плоския данък.

"Добре е в МС да бъдем един екип и да направим тази програма, за която сме се договорили. 1,6 млрд. е бюджетът на всички агенции, свързани със социалното министерство", каза още той. 

Социалното министерство не е ведомство, което постоянно иска повече и повече пари, смята Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Jojo

преди 9 години

Калфин дол защо си мислиш че твоите идеи струват нещо. Значи поредния самозван политик ще си прави опити на наш гръб

21

Анонимен

преди 9 години

Хората с право наричат такива като Калфин - плазмодии. Някой да ми каже, какво е допринесъл за нас обикновените хора този мазник. Вчера комунист, днес десен, утре където е ...келепира! Как да му вярвам и особено да харесвам? Нама начин!

20

Това е ненормално

преди 9 години

Аз съм човек с леви идеи и не разбирам,Калфин как ще прокара социални идеи в такъв /дясно-ненормален/кабинет!Ако това не е борба за власт,какво ще е ?Не можа да стане евродепутат и хайде министър-само и само да е при кокала!Ненормално е господа-това е ненормално!!Нищо добро не ни очаква-стягайте се българи за още по-лошо!!!!

fallback