Снимка: архив, Булфото
fallback

Големият дефицит в бюджета на МВР и миграционният натиск са най-важните проблеми, с които ще се заеме веднага министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, съобщава БТА.

"Дефицитът ще достигне 160-170 млн. лв. до края на годината. Това е изключително тревожно, но се надявам, че с подкрепата на парламента няма да допуснем блокиране на работата на МВР", посочи Вучков.

Той потвърди, че има информация за намерения на германски неправителствени организации, доста радикални по думите му, днес или утре да се опитат да рушат препятстващото съоръжение по българско-турската граница. Министърът гарантира, че това няма да бъде допуснато.

"Всички европейски граждани имат право да се движат свободно на територията на Република България, която също е европейска държава, но тя не е разграден двор и няма да допуснем посегателства върху държавно съоръжение", допълни министърът.

"Доизграждането на оградното съоръжение на българско-турската граница е част от коалиционното споразумение, така че ще бъде осъществено. Там обаче освен средства са необходими и много административни процедури - колкото по-бързо се задействат те, толкова по-бързо ще се пристъпи към работа", посочи Вучков.

Политическият кабинет ще се конструира до края на идната седмица, тъй като все още не е ясно дали коалиционната формула ще се разпростре и върху политическите кабинети на министерствата, в това число на МВР, обясни Вучков. "Ако е необходимо да назнача заместник-министър, предложен от коалиционния партньор, ще имам консултации с премиера, ще бъде взето и личното ми мнение", обясни още той.

"Който и да бъде предложен, необходимо е да има все пак професионален опит, или опит в сферата на правото, или друга по-голяма компетентност, така че да бъде в помощ на министъра на вътрешните работи", каза Вучков. Той заяви, че разчита на подкрепа и от парламента, и от професионалистите за предстоящите промени, които според него са необходими в Закона за МВР. По думите на министъра никой не се съмнява, че мястото на службата за противодействие на организираната престъпност е в структурата на МВР.

"Ще бъде възстановено конкурсното начало при назначенията и кариерното израстване, ще се възстанови балансиращата роля на президента, който ще назначава висшата професионална фигура в МВР, което е много важно и за ДАНС", каза вътрешният министър и допълни, че за нещо ще бъде важна също сериозната работа със синдикатите.

Министър Вучков държи много на създаването на унифицирана държавна служба за сигурност. Така в различните служби ще са еднакви правилата за назначения, растеж в кариерата, коефициент за възнаграждения, обезщетения при напускане и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

Всички европейски граждани имат право да се движат свободно на територията на Република България...Путин ли ще те пита къде да ходят войните му, *** реформаторски?

29

Анонимен

преди 9 години

Вдигни данък наркотици и проституция и ги избий, шефе! Щото *** като дойдат, дупе да ти е яко!

28

алкап

преди 9 години

когато хванете крадец неможе ли той да почва обществен труд като така държ печели вместо да плаща на ТИТАН- просто и лесно но явно неискате да го правите

fallback