Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще върне утре мандата за съставяне на кабинет, ако преговорите днес с Реформаторите, Патриотичния фронт, а после и с АБВ са неуспешни. Кабинет на ГЕРБ няма да има и ако ДПС гласуват "за" в пленарна зала.

Бог ми е свидетел и вие всичките, че положихме огромни усилия, натърти той, след като получи мандата от президента Росен Плевнелиев, но обеща, че ще използва всички шансове за съставяне на правителство днес.

Според него компромиси вчера са направили не само от ГЕРБ, но и от РБ, макар че нито една от двете страни не харесвала другата напълно.

Още по темата
Борисов разясни и защо в крайна сметка е кандидат-премиер с думите, че в противен случай правителството би било нестабилно от първия момент.

Той напомни, че беше готов да подкрепи Радан Кънев или да има друг премиер от ГЕРБ. Опасявал се обаче, че ако не вземе участие в правителството, за партията ще бъде сигнал, че не стои зад него, за хората – че то е нестабилно, а за Брюксел – че не иска да носи отговорност в тази тежка ситуация. Друг премиер от ГЕРБ би се консултирал с партията и нито е честно, нито е морално, допълни той.

Борисов обеща да направи всички компромиси и днес, защото според него по-лошото е да няма правителство.

Ако има някакво задкулисие, което извън мандата на ГЕРБ може да състави правителство, ще го разбера още в днешния ден, а г-н президентът ще прецени на кого да даде следващия мандат, отсече Борисов.
След като напомни, че БСП остават в опозиция и помоли изрично ДПС да не гласуват за кабинет на ГЕРБ, Борисов обобщи – оттам нататък другите партии както преценят.

Той открехна малко и завесата около преговорите до момента. „Нашите партньори от Реформаторския блок казват – без Патриотичния фронт не можеш да внасяш с нашите имена, които сме дали вчера, правителство“, посочи той. Лидерът на ГЕРБ каза още, че е приел всички имена, които от РБ са предложили за министри и напомни, че със зам.-министрите те ще имат още по-голямо представителство.
И дотук се изчерпват моите усилия, отсече той.

Борисов съобщи, че днес по обяд му се е обадил лично Джефри ван Орден, зам.-председател на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти, който предложил БДЦ да подкрепят кабинета, като се срещнат с преговарящия екип от ГЕРБ и говорят по програми. За подкрепа обаче Борисов не бил разговарял с лидера на „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков.

По отношение на персоналните номинации за министри Борисов каза, че е предложено Христо Иванов да остане правосъден министър и от РБ, и от преговарящия екип на ГЕРБ, защото считали, че той е добър министър и стратегията, която предлага за съдебна реформа, се ползва с подкрепата на Брюксел.

И в този случай сме направили необходимия компромис, считайки, че по този начин ще се върви напред, обясни той.

Според президента Росен Плевнелиев, който назначи служебното правителство, Иванов е успешен министър, който действа законосъобразно.

Неофициално е ясно, че място в кабинета ще имат и от АБВ, като се очаква Ивайло Калфин да поеме социалното министерство. За него Борисов заяви, че се е справил прекрасно с изготвянето на бюджета на Европейския парламент и ЕК и по думите му е всепризнат от партньорите отляво и отдясно в Брюксел. Той би бил един добър мост към комисарите, които са излъчени от ПЕС, а е и безспорен авторитет, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов призна, че партията му може да изгуби избиратели заради много назначения, но подчерта, че и ГЕРБ, и РБ правят компромиси.

Той защити и неофициалната номинация на Владислав Горанов за финансов министър, като заяви, че Горанов е участвал във всички работни групи на партията, след като по собствено желание излезе от парламента, за да остане експерт. Нито за момент не се съмняваме в неговата експертиза и подготовка, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни стара снимка на Горанов с Делян Пеевски на кафе с това, че всеки може да бъде сниман, когато се разминава в парламента или се здрависва с депутат и да се правят спекулации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase