Снимка: БТА, архив
fallback

Патриотичният фронт ще се подпише под програмата на бъдещото правителство. Очаква се утре и АБВ да обявят позицията си за това ще станат ли част от парламентарното мнозинство зад кабинета. Това стана ясно след почти осемчасови преговори в парламента, които се водиха днес в различни формати.

До совалките се стигна, след като снощи Патриотичният фронт отказа да подкрепи програмата, защото в нея не бяха залегнали искания на формацията.

Крайният вариант на програмата ще се дописва тази нощ, а утре се очаква тя да бъде публикувана.

„Общият текст на програмната декларация съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ. Той обясни, че преговорите са били „изключително тежки“ и обяви, че след тях е постигната „дозата съгласие“, която да позволи програмата да бъде подкрепена от три, а може би и от четири политически сили -ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Дончев отново уточни, че коалиционно споразумение ще сключат само ГЕРБ и Реформаторите, а останалите две формации най-вероятно ще подкрепят програмата на кабинета.

„Налице е достатъчно съгласие както за да се сформира правителство, така и това правителство да има своята програма“, каза и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че според него в настоящия парламент това е пътят  „към най-добрия възможен компромис“.

„Интересите на България бяха поставени над тяснопартийните интереси“, каза шефът на НФСБ Валери Симеонов. Той нарече преговорите нова и уникална форма на договаряне. „Ще бъда много по-доволен, ако след една година се поздравим с резултати в точките на програмната декларация“, каза още той.

Симеонов обясни, че в програмата за управление днес са били включени седем искания на Патриотите. Сред тях са замразяване на цената на тока, одит и ревизия в енергетиката, завършване на оградата по границата с Турция, кадрови промени във всички институции, където до момента е имало етнически или партийни назначения, промени в изборното законодателство като активна регистрация и актуализация на участващите избиратели извън България, референдум заедно с местните избори за задължителното гласуване и др.

В програмата е залегнал и текст за КТБ, стана ясно от думите на Симеонов, но той не уточни съдържанието му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Цецоу

преди 9 години

Утре, на 7 ноември, 25 години след Промяната, в Народното събрание ще видим Бойко - бивш член на БКП, Цецка - бивш член на БКП, Калфин - бивш член на БКП, Гоце - бивш член на БКП, Близнашки - бивш член на БКП, Кунева-Пръмова - снаха на ЦК на БКП...Да ни е честита промяната и смяната на системата! Неслучайно правителството от бивши комунисти и неговите поддръжници ще бъде гласувано на 7 ноември. Забравихте ли - това е денят на Октомврийската социалистическа революция.

87

Анонимен

преди 9 години

Толкова загрижени за съдбините на България партии,а тя,милата държавица започва втори месец самотек без правителство и управление!!!!Е...ти загрижените за събата на държава и народ партии!!!!!!!

86

убеден

преди 9 години

МОЛЯ ВСЕКИ ДА ПРОЧЕТЕ КОМЕНТАРА НА RAMBO И ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ЩОМ СИ РАСЬЛ ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА ТИ СИ ТАКЬВ ТОГАВА НА КАКВИ СЕ ПРАВЯТ БОЙКОВЦИ ЦВЕТАНОВЦИ ЦЕЦКИ -АМА КАТО ИМА БУДАЛИ ДА ИМ ВЯРВАТ ЩЕ СТРАДАМЕ ВСИЧКИ-ЗАПОЧВА ПАК БОЙКОВОТО РОБСТВО-ОТВСЯКЬДЕ ЧЕРПИ ОБЛАГИ А БУНАЦИТЕ ДА ГО Д- - - Т-ИЗВИНЕТЕ ЗА ЦИНИЗМА

fallback