Лютви Местан. Снимка, архив Булфото
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо до лидера на ЕНП Жозеф Дол, в което изразява безпокойството си от опитите за сближаване между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт в търсене на формулата за бъдещия кабинет.

Местан изразява удовлетворение от посланието на Дол към ГЕРБ и към Реформаторския блок по никакъв начин да не допускат обвързване с Патриотичния фронт, отправено миналата седмица в НС.

Oще по темата
"С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза“, алармира в писмото си лидерът на Движението, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси е взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация.

Местан смята, че подобен род политики са особено рискови на Балканите особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега, като припомня Украйна и ИДИЛ.

За ДПС е важно българското общество да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като "модерен патриотизъм", обяснява Местан.

По думите му особена стойност е имала позицията на председателя на ЕНП срещу "надигащия се в България националпопулизъм и неговата антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия".

"Ние оценяваме по достойнство актуалното в момента партньорство между ЕНП, ПЕС и АЛДЕ като опит за създаване на допълнителна стабилност и сигурност в рамките на ЕС и неговото демократично политическо пространство. Партньорският модел на управление на ЕС, изработен между трите основни системни идейни направления, идва и като противодействие на надигащата се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии, които напоследък завоюваха ключови позиции в страни, членки на ЕС. Ние сме водени от разбирането, че формулата за стабилизиране на ЕС, за укрепване на демократичните идеи в политическото пространство на съюза и за доизработването на ясна визия за бъдещето следва да бъде и формула за намиране на изход от специфичната българска икономическа, финансова и политическа криза", отбелязва в писмото си Местан.
 
Той смята, че проблемите на България и опитът на ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

888camadev

преди 9 години

da spre da se jali na Dol i da se zapla4e na Allah.mr.dol ne e ot sashtata koniushna.

57

не разбираш турски

преди 9 години

МЕСТАНЕ, ОБЯСНИ МУ НА ТОЯ НА ТУРСКИ, КАКТО ПРАВИШ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ! МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ ЕВРОПЕЕЦА!!!

56

Анонимен

преди 9 години

Фирмата ДПС - в Анадола, заедно с еничерите си

fallback