Снимка: БТА

ДПС няма да подкрепи правителство, зад което стои и Патриотичният фронт, и ще бъде опозиция.

Това потвърди лидерът на партията Лютви Местан след консултациите при президента Росен Плевнелиев, преди държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, което се очаква да стане утре.

Според Местан, след като депутатите от ПФ и АБВ ще стоят зад кабинета, правителството няма да е само на ГЕРБ и Реформаторите.

„Ние споделихме несъгласието си с основния вариант за съставяне на правителство, който се обсъжда през последните дни, а именно формулата 2 плюс 2 – правителство на ГЕРБ и РБ, което се подкрепя от ПФ и АБВ. Този вариант на властта не може да се определи като двупартийно управление, а по същество е управление на четирипартийно парламентарно мнозинство и понеже в него по настояване на РБ, което е странно, имаме и ПФ, за нас този сбор аритметически е не просто безпринципен, а представя откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС“, заяви Местан.

Още по темата
По думите му има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

Местан не се съгласи, че ролята на ПФ ще бъде прекалено малка и изчисли, че без тях в парламента управлението ще разполага със 118 депутати, така че "няма да мине опитът това управление да се представи като чисто дясно на ГЕРБ и РБ, защото е четирипартийно".

Според него едно такова правителство е единственият по-лош сценарий, отколкото предсрочни избори.

Лидерът на ДПС настоя, че движението няма амбицията да е във властта, но е готово да даде толеранс, ако Бойко Борисов предложи правителство с ясен евроатлантически профил и то не от 300, ами от 600 дни.

„Ако Бойко Борисов намери сили в себе си да предложи вариант на правителство, ако той предложи формула на кабинет с ясен цивилизационен профил и потърси мнозинство по определени теми, тогава той ще има насреща си ДПС, което, без да поставя каквото и да е условие за участие във властта, да подкрепя политики, които са в полза на националния интерес”, каза Местан.

Той припомни, че основната критики към Тройната коалиция беше формулата на разпределение 8:5:3 между НДСВ, БСП и ДПС.

„А сега реформаторите се разбраха за стриктно спазване на пропорциите 4 към 1, и защо пропорционалното разпределение в едни случаи е укоримо, а в други е единственото правилно“, риторично и с укор попита Местан.

Той коментира още, че политическите сили се явиха на изборите с програми и има „ужасии в платформите на някои политически сили, които ще влязат в мнозинството“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase