Снимка: архив, Булфото

Опитите за съставяне на правителство след изборите на 5 октомври продължават. В парламента започна поредната среща между ГЕРБ и Реформаторския блок, която ще търси максимално сближаване между двете формации.

От името на Реформаторите на срещата отидоха лидерите на СДС Божидар Лукарски и на ДБГ Меглена Кунева, заместникът й Найден Зеленогорски и Мартин Димитров, който е от Гражданския съвет на РБ. Лидерът на ДСБ Радан Кънев си тръгна от парламента. „Срещата не е лидерска”, обясни единствено той.

От името на ГЕРБ в преговорите участват Томислав Дончев и Румяна Бъчварова. Според неофициална информация тема на срещата днес е сближаване на позициите между двете формации са финансовите и икономически приоритети в програмите.

В четвъртък стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторите трябва да напишат обща програма за управление до понеделник, когато да я представят на Патриотичния фронт за подпис. Тогава ГЕРБ и РБ обявиха, че са готови да подпишат коалиционно споразумение за кабинет, който да бъде подкрепен от поне трипартийно мнозинство, обединено около програма.

Въпреки отбелязания в четвъртък напредък в преговорите обаче днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е оптимист за крайния резултат. Той дори обяви, че ако не се стигне до споразумение, ще върне мандата за съставяне на кабинет и ще предизвика нови избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase