Снимка: архив, Булфото
fallback

Депутатите от ГЕРБ се събраха на спешно заседание и решиха, че ще предложат да отпадне текстът от решението на временната бюджетна комисия за КТБ, който предвижда спасяването на поставената под особен надзор банка.

Oще по темата
Текстът гласи, че до 6 ноември парламентът трябва да гласува промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.

„Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим банката. Чакахме г-н Искров да даде доклада, неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а на практика в много тежко състояние. Оттам нататък решението на бюджетната комисия няма смисъл“, обясни Борисов.

Финансовият експерт на ГЕРБ Менда Стоянова разясни, че идеята е била в кратки срокове да се направят законови промени, с които да се трансформират текстовете от директива, което по принцип трябва да стане до 31 декември, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта.

По-рано днес стана ясно, че консорциум между между Gemcorp, EPIC и Оманския фонд е изпратил оферта за КТБ, в която предлагат да отпуснат 2,3 млрд. лева за рекапитализация на КТБ, но искат равно участие от страна на държавата в оздравяването.

Според Стоянова обаче това, което е предложил консорциумът между Gemcorp, EPIC и Оманския фонд, е доста нагло, защото показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. „Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчни изисквания към себе си, а към държавата“, коментира тя.

Борисов призна, че от думите на Искров е разбрал, че не може да се направи каквото и да било.

„Имаше надежда, че вчера въпросният фонд ще даде оферта, с която би могло да се възстанови, оздрави или спаси банката. Сутринта се запознах с това, г-н Искров от трибуната на парламента я прочете, аз съм опитен човек, това не може да спаси банката. И при това положение всички други хипотези, няма смисъл да чакаме 3-4 дена още и да кажем пак същото. Преди два дни, когато беше комисията, имаше такава хипотеза и затова в точка 3 сме казали, че може да се опи та до 6 ноември. След днешното изказване на Искров аз не виждам смисъл да чакаме 6 дни“, призна Борисов.

След като обвини във виновно бездействие заради случая с КТБ Искров, лидерът на ГЕРБ призна, че очаква всеки момент той да си подаде оставката.

Менда Стоянова пък заяви, че Искров има и морална отговорност за случилото се. Тя се възмути и от изказването на шефа на БНБ, който по-рано от парламентарната трибуна заяви, че евентуално решение на Народното събрание, с което да задължи БНБ да предлага оздравяване на банки, противоречи на европейски норми и той няма как да го изпълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Нима?!?

преди 9 години

...Борисов е опитен, прозря, че за КТБ е безнадеждно...Чак сега ли прозря очеизвадното?! Ами че той бил направо гении!...Сега ако трябва да чакаме и какво решение ще вземе...Не знам.

99

ognyanz

преди 9 години

Бойко е опитен в това да си слага тенекията отзад и да не поема отговорност за нищо. И по време на предния му мандат като министър-председател правеше същото - винаги намираше някой виновен, уволняваше го, а той накрая пак си беше чист. Затова имаше трима здравни министри един след друг, а за здравна реформа времето не му стигна.

98

Анонимен

преди 9 години

Опита се Баце с гоЛемата вилица да лапне КТБ като Сибанк,да ама не!Не стана нУмеро!Язък!А тия пишман *** гоопределиха като мноооого умен?!Бря-бря!

fallback