Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото
fallback

До десет дни ще приключи проверката на прокуратурата, която ще изясни срещу колко от депутатите в 43-ия парламент има наказателни производства. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Поне на петима депутати ще бъде поискан имунитетът, като част от тях са народни избраници за първи път, предаде БТА.

Oще по темата
Преди време Цацаров посочи, че ще поиска имунитетите на Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

Наскоро в съдебна зала Цветанов поиска да се откаже от имунитета си по делото за това, че не е упражнил контрол върху работата на бившите началници на службата за подслушвания.

Съдът и прокуратурата обаче не се съгласиха с възможността депутатски имунитет да бъде свален без искане на главния прокурор и без това да става пред Народното събрание.

Преди две седмици пък заради депутатския имунитет на Волен Сидеров бе спрян съдебният процес срещу него за хулиганство.

Цацаров потвърди, че имунитетът на Сергей Станишев също ще бъде поискан от Европейския парламент. Делото срещу бившия соцлидер за изгубването на седем секретни доклада на ДАНС и МВР по времето, когато Станишев беше премиер, също е спряно заради имунитета му на евродепутат.

Главният прокурор обясни, че престъпленията, за които български депутати са разследвани, са от различно естество, в това число и за данъци.

Исканията за сваляне на имунитети няма да бъдат правени избирателно - по лица или по дела, а ще са за всички, срещу които има дела за престъпления от общ характер, каза още Цацаров. Те ще бъдат изпратени едновременно до парламента.

Цацаров е получил писмото от Цветан Цветанов, с което бившият министър иска имунитетът му да бъде свален, за да продължат и трите дела срещу него. Главният прокурор обаче напомни за пореден път, че има ред, по който това става.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

На много повече депутати ТРЯБВА да им се иска сваляне на имунитете...съд и затрвор,а не както до сега да ги изкарвате чисти като херовимчета ...и край...А цацата кога ще бъде разследван,а?

29

тя

преди 9 години

До кога ще храним 240 простака и ще живеят бейски на гърба ни ?

28

Анонимен

преди 9 години

Браво, Цаца - вкарай Осъдиния в панделата !

fallback