Снимка: архив, Булфото
fallback

Доставките на природен газ от Русия са намалели, съобщи енергийният служебен министър Васил Щонов пред журналисти в Министерския съвет.

По думите му неофициалната информация гласи, че става въпрос за временни проблеми от технически характер в Русия. Щонов обаче заяви, че не можем да потвърдим тази информация, защото на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди и не е ясно колко газ влиза в Украйна и съответно се транзитира.

Министърът обясни, че налягането на входа на газопреносната мрежа трябва да бъде над 38 бара, а в последната седмица се колебае между 30-35 бара. Така доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100% и получаваме по-малко синьо гориво от Русия. Недостигът се компенсира с газ от хранилището в Чирен.

Щонов посочи, че дневното потребление в страната в най-студените зимни дни през януари се очаква да бъде 10-11 млн. куб. м дневно, а в момента то е 7-8 млн. куб. м на ден. Дневно в момента от Чирен се изтеглят 1-2 млн. куб. м, за да покрият недостига.

Очаква се това да продължи поне още няколко дни до седмица, след което проблемът да бъде решен от Русия и доставките да се стабилизират.

Максимално от Чирен могат да се получават около 4.1 млн. куб. м дневно. Ако това не е достатъчно, първа стъпка в кризисния план изисква топлофикациите да минат на мазут.

Щонов успокои, че вероятността това да се случи е много малка и на този етап няма основания за притеснения.
В газохранилището в Чирен в момента има 483 млн. куб. м.

Министърът заяви, че въпросът за бъдещето на ТЕЦ „Варна“ не е решен и преговорите продължават. „Операторът ЧЕЗ е притежавал този актив в продължение на 8-9 години, има съответни задължения, включени в приватизационния договор, те не са намерили за икономически изгодно да инвестират в екологизация на централата“, коментира Щонов.

Според него в момента у нас има свръхкапацитет от производствени мощности, което води до ниски цени на тока и е въпрос на анализ дали изпълнението на изискванията ще е икономически изгодно за ТЕЦ-а.

„Ако до края на годината не се появи спасител за тази централа, тя най-вероятно ще трябва да бъде затворена, но за това индустрията знае поне от 5 години и не са били предприети стъпки“, подчерта министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 9 години

храним ги ние. България плаща годишно по 7 милиарда долара на русия за нефт и газ на най високите цени. Лукойл е абсолютен монополист и продава нискокачествени горива на най високи цени. едно работи колата с австрийски дизел друго с лукойски. цените са същите

76

Анонимен

преди 9 години

Щонов се опитва да прави пропаганда, все едно че Украйна не съществува.

75

Анонимен

преди 9 години

русофилските държави сърбия и бг плащат най много за газ. 470 и 460 долара. факт

fallback