Делян Пеевски Снимка: архив, БТА
fallback

Близо три часа преди да започне учредителното заседание на 43-то Народно събрание нетърпеливи депутати вече бяха в сградата на парламента.

Сред тях беше и депутатът Делян Пеевски, който вече трети мандат ще бъде народен представител от ДПС, но работните му дни в парламента се броят на пръсти.

Oще по темата
През краткия живот на 42-то Народно събрание, който продължи едва година и два месеца, той присъства едва на няколко заседание и то в началото на първата сесия. След като беше избран за шеф на ДАНС, което предизвика протести, той се отказа от поста и спря да идва в парламента.

Освен Пеевски още преди 11 часа в сградата на Народното събрание дойде и Александър Методиев, известен като Бат Сали. Срещу неговото избиране за депутат на ДПС от Кюстендил бяха организирани серия протести, а днес недоволни жители на Дупница и Кюстендил се канят да блокират централата на ДПС, за да не допуснат Бат Сали да положи клетва като депутат.

Протестното шествие в столицата ще започне в 11.30 часа от площад „Македония“ и ще стигне до Народното събрание за внасяне на искане за промяна на избирателната система с нова, изключваща налагането на хора като Александър Методиев за депутат с незначителен брой гласове в определен избирателен район.

Жители на Дупница подготвят и блокада на път Е-79.

Точно от 14 часа днес новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание. То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който както и в предишния 42-ри парламент, е актьорът и бивш министър на културата Стефан Данаилов. Той е депутат от БСП.

На първото заседание народните представители ще положат клетва, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". След полагането на клетвата депутатите ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат и химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Веднага след това държавният глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение от парламентарната трибуна.

На първото заседание трябва да бъде избран председател на 43-то Народно събрание, като депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Д-Р.ИНЖ.ИВАН ПЕНЕВ

преди 9 години

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕПУЪТАТИТЕ ОТ 43-ТО НС.ЕДИН ОТ ПЪРВВИТЕ ПРОБЛЕМИ,КОЙТО ТРЯБВА ДА РЕШАТ ДЕПУТАТИТЕ Е ДА СЕ ПОПРАВИ КАЛПАВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС НА МАЧ МАНОЛОВА./1.ЗА ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С КУПУВАНЕТО ГЛАСОВЕТЕ НА НЕГРАМОТНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ РОМИ И ТУРЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ОТ БОГАТИ ПАРТИИ И КАНДИДАТ ДЕПУТАТИ, ТРЯБВА ИЗБИРАТЕЛНАТА БЮЛЕТИОНА ДА СЕ КОРЕГИРА ТАКА,ЩОТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ОТБЕЛЯЗВАТ В НЕЯ ЖЕЛАНАТА ПАРТИЯ И КАНДИДАТДЗА ДЕПУТАТ НЕ СЪС ЗНАКАХ ИЛИ V,А КАТО ИЗПИСВАТ НА ОПРЕДШЕЛЕНИ В БЮЛЕТИНАТА МЕСТА

97

ФАШИСТ

преди 9 години

тоя на снимката ми мяса на КАФАРСКИ БИК с кастоска на *** ЛАНДРАС - де расло , де е пасло

96

Анонимен

преди 9 години

Юруш, народеее! В НС дават по 4 бона заплата, евтини кюфтета, сигурно и нови мерцедеси ще им купят сега. Много им се работи!

fallback