Проф. Михаил Константинов. Снимка: Булфото, архив
fallback

Най-късно към 10 ноември ще имаме гласувано правителство, може и малко по-рано, смята математикът и дългогодишен член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Oще по темата
Според него това означава, че малко повече от месец след изборите ще е готов кабинетът, което е съвършено нормален срок.

„Изглежда, че напоследък българските политици открехнаха вратата към ада, видяха какво ги очаква там и побързаха да я затворят и да се дръпнат назад", коментира той по БНР.

Според него вариантът следващото управление да е коалиция на малцинството е добър.

„Хубавото на тази коалиция е, че тя е изчистена в тематично отношение, най-малко компромиси ще трябва да направят участниците, защото като изключим някои спорове за това как да се проведе съдебната реформа между ГЕРБ и Реформаторския блок, различия няма“, коментира той.

Константинов смята, че опасността е, че когато другите политически сили не са пряко ангажирани в коалицията, и тяхната подкрепа няма да е толкова решителна в някои моменти.

„Получава се нещо като коалиция на желаещите, а основната работа я вършат тези, които са подписали споразумението. При едни сериозни трудности и по-масови народни недоволства  много от политическите сили може да откажат да подкрепят, което би било опасно. Мисля, че поне до лятото на другата година не трябва изобщо да се клати властта“, настоя анализаторът.

Според него на фона на факта, че Русия и Украйна са в конфликт, а една от най-жестоките терористични  организации „Ислямска държава“ набира сили, „вместо да гледаме истинските опасности, ние се занимаваме с глупости“.

„Да не се втренчваме в това кой кого подкрепя, защото има няколко задачи, които са безусловни и те трябва да се решат във времето“, призова той.

Според проф. Константинов Народното събрание трябва да излезе с подробна декларация с предстоящите задачи пред него.

По повод на искането на Патриотичния фронт за ревизия в енергетиката през последните години, той коментира, че в България най-много се краде в именно в този сектор и в пътното строителство.

„И там нещата трябва малко да се поразбутат, защото ако продължа така, изобщо няма да можем да се отлепим от дъното“, настоя той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Апостол Апостолов

преди 9 години

Тъй рече духовният наставник на нацията, известен и като "постоянното присъствие".

22

Анонимен

преди 9 години

Когато не гласуваш и повериш изборите в ръцете на глупаците, идват на власт простаците! Ручайте си сега бандита и слугите му. А тези от т.н. Патриотичен фронт са едни абсолютни въздухари.

21

стефан

преди 9 години

Всички партии без Герб да направят правителство. По добре ДПС отколкото Б.Б. Откъде накъде пазвантина на Т.Ж. ще ни управлява с 35 % представителство в парламента и ще налага воля над другите 65 %.

fallback