Стефан Софиянски. Снимка: архив, БулФото
fallback

Правителство ще бъде направено, проблемът е дали ще бъде авторитетно и сериозно, заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски пред БНР в коментар на консултациите за съставяне на кабинет.

По думите му разговорите са несериозни и не дават визия за това какво ще прави кабинетът. Говори се за приоритети от хора, които не са компетентни в тази област, за която говорят, коментира той, като даде пример с енергетиката и попита кой от преговарящите има някакви познания в сектора.

Oще по темата
Според Софиянски не се вижда общото, което може да накара едно правителство да работи добре.

"Най-вече ме притеснява, че във форматите, които се очертават, това ще бъде правителство на половината на половината. Половината българи са гласували, а в рамките на парламента 50% ще са в опозиция, а 50% ще са в управлението”, коментира той.

Софиянски се обяви за програмно-експертно правителство. Той смята, че бъдещият премиер не трябва да е политическо лице, а независим експерт извън парламента, най-добре от академичните среди.

Има достатъчно сериозни ректори в страната, които са и професионално силно подплатени, каза още той и допълни, че тогава може да се очаква подкрепа и от тези 50%, които не гласуваха.

Софиянски коментира, че никой не смее да поеме отговорността и да реши проблемите. Примерно временното правителство можеше да е решило вече случая с КТБ, а то не си помръдна и пръста, за да не би да извлече някакъв негатив. Аз съм категорично банката да бъде спасена и да продължи работата си, заяви той.

Според него „дупката“ в КТБ е била наполовина по-малко, когато настъпи кризата, но нерешаването й е довело до задълбочаване.

"За мен при случая с КТБ политическите сили си размениха плесници и, за съжаление, това се отразява върху хората. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС", уточни Софиянски.

На въпрос за прогноза кога ще бъде съставен кабинет, той заяви, че очаква „възможно най-късния срок“ за това.

„Квалификацията на преговарящите е слаба, лидерите се крият, не смеят да кажат сериозна дума, да изтъкнат аргументи защо са "за", защо са "против". Това протакане с преговорите ме навежда на мисълта, че тече един некоректен пазарлък, кой какво министерство да вземе, което в никакъв случай няма да подпомогне екипността. На този фон фактът, че президентът Росен Плевнелиев влезе в тази комична игра и насрочи колкото се може по-късно Народното събрание, очаквайте възможно най-късния срок за съставяне на правителство“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 9 години

Ей, това ухилено същество на снимката е като...хм, екстремент, винаги изплува отгоре!

25

Анонимен

преди 9 години

софиянски, гледай си трите разглезени дъщери, жената, имотите в каварна и ница и не се занимавай с неща, дето не ти е работа...

24

Анонимен

преди 9 години

Взел си е наемът от подлеза пред Софийският университет- който не знае ,всички там му плащат наем, защото подлезът е станал негов , и сега дава ценни политически съвети.....

fallback