Снимка: архив Булфото
fallback

Реформаторският блок все още няма обща позиция за възможното участие  на АБВ в сформирането на новото правителство с мандата на ГЕРБ. Това обяви един от лидерите в Блока, председателят на Движение България на гражданите Меглена Кунева пред БНТ.

Oще по темата

В неделя след преговорите на ГЕРБ и АБВ възможността за общи действия между двете формации не беше изключена. След разговорите стана ясно и че е възможно да има нов кръг преговори с партията на Георги Първанов.

Кунева обясни, че предстои Реформаторският блок да се събере и да определи следващите си стъпки. Тя обаче припомни разграничителната линия, с която представителите на Блока влязоха на преговорите с ГЕРБ. Тогава те изключиха от бъдещото реформаторско мнозинство БСП, ДПС, Атака и ББЦ.

„Когато има политически сили с прекъснат мандат на предишното правителство, ясно е, че не могат да участват в градивно правителство в настоящия момент“, каза Кунева днес. Тя допълни, че предстои Реформаторите да изготвят общата си позиция по формата на бъдещия кабинет.

В същото време Кунева беше категорична, че Блокът няма да изземва инициативата на ГЕРБ. Тя е тази партия, която има мандат и нека те да решат как точно ще предложат да се конструира следващото правителство“, каза още лидерката на Движение „България на гражданите“.

Кунева обясни, че в сегашната ситуация е крайно недалновидно „просто да се изстрелват изречения и да се бърбори“ и допълни, че иска Реформаторският блок да стои стабилно и тежко и да обявява решение, когато има.

Лидерката на ДБГ призна, че предстои сформиране на сложна коалиция и работа в сложен парламент. Тя припомни и позицията на ГЕРБ, че трябва силна политическа отговорност зад кабинета. Затова според нея не можело да се рискува с направата на експертен кабинет като предишния, в който не е имало истинско лидерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ognyanz

преди 9 години

Гербаджиите положиха много усилия по време на правителството на БСП-ДПС-НДСВ за да представят коалицията като *** дума. По време на правителството на Орешарски направиха същото за експертното правителство. Сега ще трябва да си сърбат попарата - ще направят шарена коалициция, а като се провали правителството (най-вероятно) ще стигнат и до експертния експеримент. Както съм писал и друг път, Бойко може да се коалира само със себе си, но е нужно време за да се убедят повече хора в това.

19

Анонимен

преди 9 години

абе всички сте в коалицията на олигархията. Няма проблем всеки с всеки да се такова.

18

Истински българин

преди 9 години

Въпросният "Българин" много добре знае,че 70% от гласовете,подадени за РБ са гласове на симпатизанти на ДСБ. Ако беше противното Кунева с голяма преднина би трябвали да победи Светослав Малинов на Евроизборите.А се оказа,че само 35 % от хората, гласували една година преди това за нейната партия,са си повторили вота.Така че без Демократи за силна България РБ няма да може да премине и бариера от 2%.Това е истината!

fallback