Румен Йончев. Снимка: архив, БулФото

„България без цензура” ще подкрепи кабинет на ГЕРБ, дори и да не участва в него, защото не иска хората на Бойко Борисов да бъдат рекетирани. Тази теза разви Румен Йончев от ББЦ пред Нова телевизия. Преговорите между двете формации са днес следобед.

„Готови сме България да има кабинет, защото в последните два дни става пределно ясно, че някой се опитва да позлати пръстите си и да има коалиция на златния пръст отново. Не е тайна, че Реформаторите или поне част от тях се опитват това да направят”, каза още той. Според Йончев целта на Блока е по този начин да претендират за повече власт и министерски кресла.

Още по темата
„Ние сме плашило срещу всички, които се опитват да скроят правителство на златния пръст. Ние сме страшилището срещу всеки, който се опитва да прави рекетьорска политика и да постави ГЕРБ до стената”, подчерта той.

Според него работещият вариант е от три или четири парламентарни групи. „Ние можем да работим с всяка една от парламентарните сили, но сме единственият начин ДПС да не управляват. Една от нашите основни тези беше да извадим ДПС от властта и сме напът да успеем“, подчерта Йончев. 

По думите му управление, градящо се на повече партии, ще е по-устойчиво и няма да зависи от мнението на един или двама политици, „които в определен момент са недоволни от нещо”.

Йончев обаче каза, че мандатоносителят трябва да реши въпроса кои да са тези партии.

Той коментира и документите, които Николай Бареков е предал на прокуратурата за криминални действия на Бойко Борисов. „Не мога да твърдя дали тези документи са истински, или не, при положение, че нямам представа от тези неща, нека съответните органи да се произнесат”, заяви Румен Йончев.

Попитан не трябва ли ББЦ да изчака отговора на прокуратурата, преди да подкрепи кабинет на Борисов, Йончев отговори с въпрос: „А България трябва ли да чака дотогава без правителство?“

Той е убеден, че българските избиратели възлагат на Бойко Борисов да състави кабинет.

По думите му ББЦ не се плаши от нови избори, но този вариант е страшен за България. Според Йончев нов вот ще възпроизведе същия парламент.

България все пак не е Белгия, не бъркайте мястото, отсече той.

По думите му ББЦ няма проблеми с ВМРО, с които раздялата протекла цивилизовано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase