Ирина Репуц. Снимка: архив, БТА

Християндемократическата партия е била изолирана от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок вчера, стана ясно от думите на лидера й Ирина Абаджиева - Репуц.

За мен бе неприятна изненада отношението на Реформаторския блок към християндемократите, което се прояви след изборите, заяви Репуц пред „Фокус“.

Още по темата
По думите й от партията имали готовност и желание да участват в преговорите, но въпреки това не били на тях.

„За съжаление, явно попаднахме на разбирането, че за Реформаторския блок предимство има едно политическо споразумение, подписано от 2013 г. между петте партии, което практически ни изолира от тази възможност”, каза още тя.

Както Dnes.bg писа, на вчерашните преговори ГЕРБ и РБ не се разбраха за кабинет, под въпрос е и "вторият" шанс, който Бойко Борисов им даде снощи. Днес обаче от партията му, недоволни от изявления на Радан Кънев, обявиха и това, че получили информация от представители на други партии в РБ, които не знаят за преговорите и не са били поканени от ръководството на Блока да се включат в тях.

Това според ГЕРБ показва още веднъж, че РБ е нестабилен политически субект, който трудно може да гарантира политическата стабилност, нужна на едно коалиционно управление.

Ирина Репуц уточни, че към подписаното споразумение за коалиция РБ от 19 август тази година имало анекс с текст, че на този етап християндемократите няма да участват в ръководните органи на политическия съюз от 2013 г.

„Никъде не пишеше обаче, че нямаме право да участваме в органи на коалицията РБ, както и да имаме участие във формирането на позицията на РБ. Всъщност самото коалиционно участие означава точно това, а и в предизборното политическо споразумение, към което сме присъединени, ясно се казва, че коалиционните партньори съгласуват общи позиции и действия в Народното събрание, правителството и органите на държавна власт предварително”, изтъкна тя.

По думите й ясно е записано и че при вземане на решения относно общи действия и позиции се отчита интересът на всяка една от партиите в Реформаторския блок.

Според Репуц позицията на преобладаващата част от партиите в РБ е в защита на тяхното желание да бъдат третирани като пълноправни негови членове.

„В момента очевидно има неравнопоставено третиране на членството на две от новоприетите партии, независимо че резултатът на изборите показа удвояване в положителна посока. За мен беше изненада, че видях във формата на преговорите с ГЕРБ и Корман Исмаилов, който е лидер на партия. Не знам защо на нея се придава по-голяма значимост, отколкото на Християндемократическата партия на България“, посочи тя.

Ирина Репуц е категорична, че не иска Блокът да се разцепи, защото в него има „качествени хора със сериозни идеи“.

„Надявам се и се боря за един цялостен РБ със седем субекта. Числото седем беше сполучливо на тези избори и не знам защо се пренебрегва в момента”, чуди се тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase