Снимка: Ройтерс, архив

Политизацията в МВР е най-големият проблем при разследването на сигнали, свързани с изборите, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, цитиран от БТА.

Той беше попитан защо на места служителите на МВР са били статични при подаване на сигнали или дори са се подчинявали на други заповеди. Действително ли МВР е било блокирано във възможността си да противодейства и по каква причина, попита Антоанета Цонева.

Заместник-министър Гунев каза, че по отношение на разследването на точно този тип престъпления политизацията в МВР е най-големият проблем. Той обясни и "технологията на политизацията".

"Предходното правителство и по-предходното имаха практиката да сменят всички директори на областни дирекции на МВР. Освен това бяха сменени повечето директори на главни дирекции, всички отдели, които се борят с корупцията и организираната престъпност. МВР беше основно в ресора на Движението за права и свободи, беше управлявано от ДПС. На местно ниво тези областни директори не са просто назначения на професионалното ръководство на МВР, а са политически назначения, тоест те се съгласуват с политическите партии, включително своеобразни политически партийни комисии са участвали в избора на съответните областни директори", каза той.

Това по думите на Гунев е първият етап на политизацията, която се размножава надолу - "сменят се началници на районни управления, както и по-невидими за външния свят назначения като началници на криминална полиция в областна дирекция или в районно управление. Те също са промотирани от дадена партия. Според Гунев това не е проблем по отношение на разследване на битова престъпност или на голяма част от организираната престъпност, но когато става въпрос за разследване на икономически престъпления, свързани с обръчи от фирми, когато става въпрос за разследване на корупция, за купуване и продаване на гласове, там даденото назначение е в конфликт на интереси, "защото трябва да разследва тези, които са го назначили".

Според Гунев в такава ситуация някои от областните директори не са се съобразили, а са си свършили работата, но други се чувстват обвързани или благодарни и могат да бъдат по-пасивни.

Заместник-министърът припомни, че има контролни органи в самото министерство, които обаче през последната година са значително отслабени. Хора от Инспектората са били изпратени на местата, където са очаквали да има най-голяма търговия с гласове. Целта беше да се следи за нерегламентирани връзки на служители на полицията и областни директори с политически лица, отбеляза заместник-министърът.

Той добави, че сега отново се прави анализ на изборните резултати, за да се види къде не е свършена работата и в следващите седмици ще има резултат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase