Снимка: архив БТА

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини ГЕРБ, че не са обявили публично никакви управленски ангажименти, по които биха могли да се водят преговори.

Още по темата
Първанов съобщи, че в партията му е получено писмо от ГЕРБ с покана да се излъчат участници в консултациите и да се предостави писмено становище от тях за ключови за разговорите въпроси.

„Вместо да искат от нас ние да предлагаме идеи, те да кажат каква е тяхната управленска програма, къде са готови да преговарят и да постигнат коалиционни компромиси“, коментира Първанов и допълни: „Ако ще има преговори, сядаме и отмятаме пункт по пункт.

Според него пълно съвпадение няма как да има, но би могло да се види в бюджетната и енергийната сфера например какви са акцентите. „Парламентът е едно цяло само когато има диалог между опозиция и управляващи“, каза още Първанов. Той обясни и че АБВ нямат намерение да обсъждат състава на правителството и кадровото обезпечаване в изпълнителната власт. 

Ръководител на преговорния екип с ГЕРБ ще е Ивайло Калфин, съобщи още Първанов. Калфин ще е и председател на групата на АБВ в парламента.

Сред приоритетите в работата на партията в Народното събрание ще е създаване на парламентарна анкетна комисия за причините за загубите в енергийния сектор, довели и до повишаването на цените. АБВ ще иска и нова процедура за избор на изпълнители за "Южен поток", отмяна на мораториума за "Белене" и изясняване на политиката на България в енергийния сектор. „Ще направим всичко възможно да се повиши доверието към парламента и депутатите чрез изработване и подписване на етичен кодекс от членовете на парламентарната група, каза още Калфин, цитиран от БТА.

АБВ  ще предложи и такива текстове в правилника на НС. Освен това депутатите на партията ще внесат и законопроекти, свързани с мерки за социалната защита, както и промени в изборното законодателство, които да избегнат случаи като този с Александър Методиев в Кюстендил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase