Снимка: Bulgaria Оn Air

Големият въпрос в момента е как ще се формира правителство. Това заяви политологът Татяна Буруджиева пред телевизия Bulgaria Оn Air. Според нея партиите трябва бързо да уточнят какъв ще е форматът на правителството и да започнат да работят. Проблем ще е кой и как ще подкрепи едно правителство и какво ще бъде то, допълни тя. Буруджиева смята, че тези притеснения са не само за гражданите, а и за външните ни партньори.

Още по темата
„Оттам нататък ще бъде сравнително лесно, защото в един парламент с 8 политически партии те ще намерят начин да се подкрепят по една или друга причина. Винаги политическите решения ще имат възможност да съберат подкрепа и да има основание за тази подкрепа", смята тя.

Според анализа на политолога след получените резултати ГЕРБ е партията, която трябва да предложи разговори, да има отговорността да предложи формат за следващия кабинет. По думите й отново се наблюдава стабилна последователност на избирателите на ДПС, а прогнозите за неуспех на „Атака“ отново са грешни. Най-силно "наказаната" партия е БСП и за това тя трябва да намери пътя към промяна.

Според нея малките партии нямат интерес от избори до дупка, защото те са съставени от политици с опит, които си дават сметка колко трудно следващия път ще мотивират избирателите да гласуват. Голяма ще е грешката на малките партии, ако решат, че тяхната политическа тежест е твърде висока, а от друга страна останалите партии трябва да се съобразят с факта, че за малките партии са гласували доста избиратели и не трябва да ги пренебрегват.

Буруджиева смята, че на тези избори няма печеливши, а има тежки уроци, които трябва да се учат.

Избори ще има в обозрим период, смята политилогът. Тя е скептична, че новият парламент и правителство ще изкарат цял мандат.

Относно лошия резултат на левицата, политологът смята, че в БСП се търси път на промяната. В последните години има стъпки за това, но БСП има да извърви своя път. Няма партия, която последните два месеца да направи промяна в лидерството и това да не доведе до катаклизъм. Никой не очакваше БСП да спечели, те самите го заявяваха, допълни тя.
 

Цялото интервю може да чуете на страницата на Bulgaria Оn Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase