Снимка: Ройтерс

Около 200 хил. граждани се очаква да продадат гласа си в изборния ден. Това сочат данни на Института за развитие на публичната среда, информира телевизия Bulgaria On Air. Според проучването политически партии ще платят общо около 10 млн. лв., за да си осигурят нужния брой гласоподаватели.

10 милиона лева е и годишният бюджет на Фонда за лечение на деца в чужбина.

С част от парите вече се осигури лечение на 980 деца в чужбина и страната.

"Тази година ще помогнем на 1300 деца, ако имаше още толкова пари, може да помогнем на още толкова“, коментира Павел Александров, шеф на Фонда.

Тези пари може спокойно да отидат за лекарства на децата, за химиотерапия или редките болести.

Защо не направим една чисто детска болница, в София нямаме детска болница, за разлика от големите европейски градове, пита специалистът.

Освен здравната ни система, пред провал е и енергийната. Рязкото повишение на цената на тока с близо 10% ще увеличи броя на социално нуждаещите се от енергийни помощи.

Божидар Митов, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, смята, че ако разполагаме с тези пари, с тях донякъде може да се покрият енергийните нужди на над 500 хил. семейства, които имат нужда от енергийни помощи.

За да не се злоупотребява с енергийните помощи, те трябва да се раздават във вид на ваучери, допълва Митов.

10 милиона лева е значителна сума и за инвестициите, свързани с капиталовия пазар, смята финансовият анализатор Тихомир Каунджиев.

Равносметката – вместо политическите партии да се надпреварват с какви суми да купят доверието на обществото, те по-лесно биха спечели гласа му, ако дадат на децата му достъп до качествено здравеопазване, подпомогнат бедните или просто вземат добри икономически решения.

А много българи решиха днес да отидат до киносалоните. Вижте тук кои са най-гледаните от тях филми!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase