Снимка: архив Булфото
fallback

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски излезе с традиционния си призив за висока активност в навечерието на предсрочните избори на 5 октомври. Според него нежеланието да се участва в изборния процес облагодетелства статуквото.

Oще по темата
Сакскобургготски, който като лидер на НДСВ управлява с ДПС, а после беше част от тройната коалиция, отчете, че небрежността и апатичността към изборния процес води само до преповтаряне на резултатите от предишните избори и до мобилизиране само на твърдите ядра на големите партии.

Бившият монарх обяви ниската активност за вредна за демокрацията и предупреди, че тя „може да подтикне към появата на авторитаризъм“. „Обезпокоен съм от все по-често срещаните призиви за „твърда ръка” в управлението“, призна той и се застъпи за либералните принципи в политиката.

„Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на новоизлюпили се политици, в това число и някои, които си приписват монопола на патриотизма“, пише в призива си още Сакскобургготски.

Според него само с масово гласуване ще се спомогне за по-широко народно представителство в парламента и по-стабилно правителство.

Бившият премиер коментира и казуса КТБ. Според него не е редно ситуацията да бъде оставена за решение след изборите, при положение че става дума за финансов въпрос, за който законът е предвидил конкретни действия. „Но вместо те да бъдат незабавно приложени, въпросът за спестяванията на хиляди хора е оставен да бъде решен политически“, пише той.

Сакскобургготски завършва с това, че България се нуждае от решителни управляващи, които да прилагат силата на закона, а не вечно да се оправдават с „грешките” на предишните правителства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 9 години

Гласувайте за статуквото,за да избегнете статуквото ?

105

Анонимен

преди 9 години

Този дедо измикррин да си върви в Испания! Толкова нагъл крадец е нямало от ерата на хан Аспарух, вън *** *** западна!

104

Анонимен

преди 9 години

Царю, КОГА ще коментирате трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и ЕРП-тата??? Нали всичко това се случи по време на Вашето управление или греша?!

fallback