Вицепремиерът Йордан Христосков председателства НСТС. Снимка: БТА

Национално представителните работодателски и синдикални организации отказват да участват в насроченото за понеделник - 29 септември, заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщават в писмо до медиите от Българската стопанска камара (БСК).

Още по темата
В открито писмо до вицепремиера Йордан Христосков, който председателства НСТС, те възразяват, че досега не са получили документите по дневния ред,  а именно актуализацията на бюджетите на държавата и на здравната каса за тази година.

Работодателските и синдикалните организации принципно възразяват срещу неспазването от страна на Секретариата на НСТС на нормативно утвърдените срокове за предоставяне на членовете на НСТС на документите, включени за дискусия в дневния ред на съвета, се казва в писмото.

Те изразяват готовност да обсъдят предложените изменения, ако получат документа поне 48 часа преди заседанието, като изразяват желание да разполагат с 3 дни, за да имат време за вътрешни консултации с членовете си.

Заседанието на тристранката е насрочено за понеделник в 15 часа.

Вчера в медиите беше разпространена информация, че намерението на кабинета е да приеме проектозакона на заседанието още в сряда, 1 октомври, така че да може да го внесе в новото Народно събрание веднага след първото му заседание.

Бизнесът и синдикатите настояват в дневния ред да бъде включено обсъждане на минималните осигурителни доходи за 2015 г.

Социалният министър Йордан Христосков вече обяви, че ще наложи административно увеличение с 4,2% в секторите, в които не е постигнато споразумение.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase