Лютви Местан. Снимка: БТА, архив

ДПС е необходим фактор за българската политика и не може да бъде изолирано от политическия процес, убеден е лидерът на партията Лютви Местан.

Още по темата
„ДПС и моделът, който ние носим в и със себе си, трябва да се осмисли като стратегически ресурс и предимство на България”, заяви той по Нова телевизия.
 
Според него опитате ДПС да бъде изолирано са опасни, защото това, от една страна, е отрицание на мултикултурната демокрация, а от друга, е загърбване на половин милион избиратели, които се очаква да гласуват за движението на предсрочните избори на 5 октомври.

„Когато зад ДПС стоят над 500 000 избиратели, ще се сетите, че ДПС не може за бъде изолирано от политическия процес без значение на статута ни на управляващи или опозиция“, настоя Местан.

Относно коментарите на политици, когато стана ясно, че правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка, че ДПС трябва да остане в опозиция за известно време, той посочи, че това ще го решат избирателите.

„Гледам с каква наслада се повтаря тази мантра, че ДПС трябва  да си почине от властта, само че кой какво място ще има в политиката,  дали ще участва в управляването, или не, на последно място е въпрос на политически мерак и на щение на един или друг лидер, това го решава суверенът. Не очаквайте да чуете, че ние няма да участваме във властта, защото другите политически лидери смятат така“, коментира Местан.

Той добави, че само ако суверенът реши, че ДПС трябва да си почине от властта, ще останат в опозиция.

Лютви Местан, който беше глобен заради това, че по време на предизборната кампания за парламентарни избори през 2013 г. е агитирал на турски език, коментира, че и сега наред с посланията на българския език ще отправя поздрави на майчиния си език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase