Снимка: архив Булфото
fallback

7 партии ще има в следващото Народно събрание. Това показват най-новите резултати от социологическо проучване на Екзакта Рисърч Груп. То е проведено в периода 15-19 септември, уточнява „Фокус“. Данните са базирани на отговорите на категорично решилите да гласуват българи. Към настоящия момент те са 55%, показват данните.

Oще по темата
Според проучването, ако изборите бяха на 20 септември, за ГЕРБ биха дали вота си 36,5%. БСП остават втори на значително разстояние с 20,2 на сто от гласовете. За ДПС биха гласували 11,9%, за РБ – 7%, за АБВ – 5,3%, за ББЦ – 5,2% и за Патриотичния фронт – 5,2%.

Преди ден и „Галъп“ излезе със свое проучване, според което ГЕРБ (35,9%), БСП (18,3%) и ДПС (14,2%) са сигурни участници в следващия парламент. ББЦ (5,8%), Реформаторите (5,6% ) и Патриотичният фронт (4,9%) – почти сигурни, а АБВ (3,6%) остава под чертата.

В анализа на днешното си проучване Екзакта Рисърч Груп определя разликата между АБВ, ББЦ и ПФ толкова малка, че най-вероятно подреждането им ще остане загадка до самите избори.

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС, показват още данните на "Екзакта". 96% от избирателите на движението, които са гласували за него през май 2013 година, възнамеряват да препотвърдят вота си.

Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, сочат данните.

12% от българите твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията, показват още резултатите от проучването. На 88 на сто от избирателите кампанията не е повлияла.

Хората, които са се повлияли от агитацията, са най-често на възраст под 30 години, жители на столицата и високообразовани респонденти. Избирателите на малките партии твърдят по-често от останалите, че кампанията им влияе. Ромите и етническите турци го отричат, показва още изследването.

От "Екзакта" правят уточнението, че резултати са получени от регулярно национално представително проучване на агенцията и не могат да бъдат тълкувани като нейна прогноза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Анонимен

преди 9 години

Волен премиер! Долу САЩ, ДОЛУ ЕС! Долу фашизма!

146

Acho

преди 9 години

До anonimen36%

145

БРАННИК

преди 9 години

СТАРИ ДАННИ: Национални предатели ни управляват, а ние си клатим, кой каквото има и неусетно остаряхме. СТИГА ДРЯМАЛ РОБЕ, ТРЕБЕ ПРЕТРЕШАНЬЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КЕРЕМИДИ!!!

fallback